SD om avhoppet: "Ett klokt beslut"

1:39 min

En ledamot för Sverigedemokraterna i en kommunstyrelse i Västergötland lämnar sitt uppdrag efter att det blivit känt att han dömts för narkotikabrott.

– Jag tycker att det är ett väldigt klokt beslut, att han tar ansvar för den här situationen som uppkommit. Nu väljer han att kliva tillbaka och kommer att jobba inom partiet lokalt för att bygga upp ett internt förtroende, så får vi se om han kommer tillbaka och är intresserad av att kandidera 2022 eller så, säger Michael Rubbestad, Sverigedemokraternas riksombudsman.

Det var i en granskning i Borås tidning som det framkom att kommunstyrelseledamoten tidigare dömts för flera narkotikabrott och också varit ledare för MC-gänget Bandidos. Mannen kandiderade inte för Sverigedemokraterna i valet, men nominerades senare av partiet lokalt till en plats i kommunstyrelsen.

Enligt Borås tidning är den senaste domen fyra år gammal.

– Det handlar helt enkelt om att det ligger för nära i tiden, säger riksombudsman Mikael Rubbestad.

Hur länge efter att man dömts för brott ska det dröja innan man ska kunna bli vald för er?

– Det finns ingen generell riktlinje, men det är ju lämpligt om det inte finns med i belastningsregistret. Där har ju polisen en gräns på tio är innan något försvinner.

Partiledningen har enligt riksombudsman Mikael Rubbestad inte vetat om  mannens bakgrund. Efter att det blev känt har han uppmanats att avgå. Däremot ska ledamoten ha varit öppen med partiets lokala företrädare om sin bakgrund när han nominerades.

– Det kommer absolut att föras en dialog gentemot distriktet och gentemot kommunföreningen för att reda ut hur det kunde bli så här och se över rutinerna så att det inte kan ske igen, säger Mikael Rubbestad.

Hur allvarligt är det menar du?

– Jag tycker att det är bekymmersamt så klart. Vi har ganska tydliga riktlinjer för vad som är okej och inte och det borde även kommunföreningen känna till, så det är förväntande och något vi måste se över.

Ekot har sökt kommunstyrelseledamoten, men inte kunnat nå honom.