Ytterligare 50 från sunnimuslimsk klan dödade av Isis

1:43 min

I Irak har ytterligare 50 män från en sunnimuslimsk klan dödats av Isis i Anbarprovinsen i västra Irak. Enligt nyhetsbyrån Reuters har flera hundra män från samma klan dödats den här veckan.

Det ses som en allvarlig varning till sunnimuslimer i Irak som väljer att strida mot den sunniextrema gruppen Isis.

När Islamiska staten tog över staden Mosul i norra Irak i början av sommaren fick de stöd av vissa sunnimuslimska grupper, som länge känt sig diskriminerade av den shialedda irakiska regeringen.

Irakiska shialedare har, tillsammans med USA och dess allierade, sagt att landets sunnimuslimska minoritet är nyckeln till att stoppa den sunnimilitanta gruppen som kallar sig Islamiska staten.

Men de senaste dagarna har det kommit uppgifter om massavrättningar av män från klanen Al Bu Nimr, de sunnimuslimer som tagit till vapen mot Isis i Anbarprovinsen, väster om huvudstaden Bagdad. Antalet varierar, men mellan 80 och flera hundra kroppar sägs ha hittats nergrävda i massgravar.

Häromdagen beskrev människorättsorganisationen Human Rights Watch hur Isis dödat uppemot 600 fångar efter att ha tagit över ett fängelse nära Mosul i juni. Männen tvingades ställa upp sig i en lång rad, så här berättar en av de överlevande:

– Alla skulle räkna upp sitt nummer, de sista numren jag hörde var någonstans runt 670 säger mannen till Human Rights Watch.

Mannen klarade sig eftersom han föll ner i ett dike och spelade död då fångarna sköts. I fängelset dödades framför allt shiamuslimska fångar.

De senaste månaderna har shiamuslimska milismän mobilserat sida vid sida med de irakiska säkerhetsstyrkorna. Människorättsgrupper som Amnesty och Human Rights Watch beskriver nu hämndattacker från shiamiliser och regeringsstyrkor mot sunniter.

Flera hundra sunnimuslimska fångar och civila tros också ha dödats i uppflammande sekteristiskt våld.