1 av 2
Juridikprofessorn Benny Tai är en av ledarna för demokratirörelsen i Hongkong. Foto: Daniela Marquardt / Sveriges Radio
2 av 2
Demokratiaktivister blockerar centrala delar av Hongkong sedan en månad och är redo att stanna tills de får igenom kraven på verklig demokrati. Foto: Daniela Marquardt / Sveriges Radio

Spänt läge i Hongkong - oro för nya våldsamheter

Frontfigur för rörelsen i Hongkong: "Alla är oroliga"
2:17 min

Regeringen ignorerar studenternas vädjan om samtal. Oron växer för att den hittills lugna kampanjen ska urarta i nya våldsamheter i om det inte snart sker ett genombrott i Hongkong. 

Demokratirörelsens ockupation av centrala delar av finansmetropolen går nu in på sin andra månad.

– Alla är oroliga att de våldsamma scenerna för en dryg månad sedan, då polisen angrep demonstranter med tårgas och pepparsprej, ska upprepas igen. Därför måste vi nu komma vidare, säger juridikprofessorn Benny Tai.

Han var en av många deltagare under gårdagskvällen möte med de hundratals människor som ockuperar området runt regeringskvarteren dit allt fler ansluter varje kväll för att visa sitt stöd.

Det här är ett av tre gigantiska tältläger som uppstod som svar på polisens agerande, och som lamslår centrala delar av Hongkong. Den studentledda demokratirörelsen möter stor sympati hos många Hongkong-bor, men också en växande ilska över trafikkaoset och förlorade inkomster.

Ockupationen kan inte fortsätta länge till, menar Benny Tai. Men varken han eller någon annan har något svar på hur man ska lyckas bryta igenom regeringens kompakta tystnad.

Därför vill studenterna nu ta saken direkt till ledningen i Peking, som har fattat det omstridda beslutet att den lokala ledaren i Hongkong inte får väljas i fria val utan måste godkännas av Peking.

Men Benny Tai tvivlar på att studenterna ens kommer att släppas in i Kina under kommande vecka då Asien och Stillahavsregionens samarbetsorganisation, APEC, ska hålla möte i Peking. Ledningen där är extra känslig.

– Budskapet är enkelt och okontroversiellt. Det handlar om att överenskommelsen i samband med Hongkongs överlämnande till Kina ska respekteras. Vi är inte ute efter att ifrågasätta Kinas styre över Hongkong, säger Benny Tai och fortsätter:

– Vi vill bara ha ett rättvist valsystem, säger juridikprofessorn Benny Tai, som för tillfället har lämnat universitet för protesterna på gatan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".