Proryska rebeller nära flygplatsen i Donetsk. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Separatistval kan förvärra kris

De proryska separatisternas omstridda president- och parlamentsval i dag i de självutnämnda republikerna i Donetsk och Luhansk i Ukraina riskerar att förvärra den svåra kris som landet befinner sig i.

– Själva deltagandet och röstandet i sig i dessa val är farligt, varnade en företrädare för den ukrainska säkerhetstjänsten på lördagskvällen och slog samtidigt fast att "svåra provokationer förbereds som kan komma att skyllas på de ukrainska myndigheterna".

Kraftig granateld hördes runtom i sydöstra Ukraina under lördagen och enligt myndigheter dödades sju ukrainska soldater inom loppet av ett dygn. Nyhetsbyrån AFP:s reportrar rapporterade att explosioner kunde höras intill Donetsk flygplats, som ukrainska regeringsstyrkor och separatisterna länge stridit om.

Ryssland har redan låtit förstå att man kommer godkänna söndagens val medan Kiev och väst har fördömt det. Inga internationella observatörer från väst är därför på plats, och valdeltagandet väntas bli lågt. Få tvivlar dock på att valet ytterst handlar om att bekräfta de så kallade folkrepublikernas starka män; Donetsks Aleksandr Zachartjenko och Lugansks Igor Plotnitskij så att dessa båda kan få titulera sig president.

Enligt de senaste siffrorna från FN har minst 4 035 personer dödats under sju månader av strider - över 300 av dem har dödats de senaste tio dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".