Mycket står på spel för fattiga i Rumänien i dagens val

1:40 min

I dag hålls val i Rumänien för att välja en ny president. Mycket står på spel för de fattiga EU-landet, där korruptionen är stor. Fjorton kandidater ställer upp till presidentposten, men enligt opinionsmätningarna pekar allt på en promenadseger för den nuvarande premiärministern Victor Ponta.

Allt pekar på att Victor Ponta går från att vara regeringschef till statschef, men enligt opinionsmätningarna sker det inte på en gång i dag, utan kräver en andra valomgång om två veckor.

Själv är Ponta så säker på sin seger, att han har sagt att han i dag kommer att följa rösträkningen hemma framför TVn med ett paket popcorn.

Victor Ponta är 42 år, socialdemokrat och tidigare åklagare. Han söker presidentposten med löften om sänkta skatter, höjda pensioner och fortsatt goda relationer med EU och Kina. Rumänien blev en demokrati efter kommunismens fall 1989.

Det är ett NATO-land med starka band till USA, men konflikten i Ukraina utsätter länder i forna Östeuropa för prövning. Kritiker till Ponta oroar sig för att han ska vända sig mer mot Ryssland och Putin, liksom Ungerns ledare Orban, ett påstående som han avvisar.

Rumäniens ekonomi har förbättrats något sedan Victor Ponta avancerade till premiärminister, men landet är det nästa fattigaste inom EU och korruptionsskandaler har följt på varandra.

Ponta själv undkommer de anklagelserna, men har avslöjats med att ha spelat dubbelt under sin åklagartid och olagligt verkat för säkerhetstjänsten under de åren. 

Hans värsta konkurrent heter Klaus Iohannis, fysikprofessor från den tyska minoriteten i Rumänien och borgmästare i staden Sibiu, som i dag blomstrar med turism. En annan kandidat är Monica Macovei, en konservativ EU-parlamentariker som kandiderar mot korruptionen.