1 av 4
Utbrytarna i de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk håller i dag ett kontroversiellt val. Foto: TT/AP
2 av 4
En pro-rysk rebell knäböjer framför en valurna i östra Ukraina där det hålls ett omstritt "val" idag. Foto: TT/AP
3 av 4
En separatistledare lägger ner sin röstsedel i valurnan i östra Ukraina. Foto: TT/AP
4 av 4
Lång kö för att rösta i "valet" i Donetsk, östra Ukraina.

Separatistval kan få ödesdigra konsekvenser i Ukraina

Ekots Rysslandskorrespondent om "valet" i Ukraina
1:41 min

Utbrytarna i de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk håller i dag ett kontroversiellt "val". Ett val som fördömts av FN:s generalsekreterare och som enbart till det yttre liknar ett riktigt val. Ryssland har på förhand godkänt det vilket kan få ödesdigra konsekvenser för Ukraina.

Striderna har inte stoppats - trots avtalet om vapenvila från Minsk den femte september. Ändå har de militärt styrda så kallade Donetsk och Luhansk "folkrepubliker" beslutat hålla "val" i dag. Men det är inget riktigt val. Bara två partier har godkänts  –  av en självutnämnd valkommissionär.

De två partierna Donetsk republik och Fria Donbass i Donesk är båda kopplade till de som redan styr i halv Donetsk län. Kommunistpartiet och några andra partigrupperingar, kopplade till separatistledare som klivit åt sidan, fick inte ställa upp.

I Luhansk råder motsvarande situation där till exempel ett donkossackparti nekades liksom Kommunistpartiet. Kvar blev tre partier kopplade till nuvarande självutnämnda ledare.

Enligt fredsavtalet skulle den del av Donetsk och Luhansk som de väpnade utbrytarna kontrollerar få autonomi inom Ukraina och val skulle hållas i december. De separatistledare som skrev på avtalet har sedan backat från det och sagt att de inte alls vill ingå i Ukraina.

För majoriteten av de cirka tre miljoner som finns kvar i området är ett slut på striderna och fred mycket viktigare än ett val. Och det är troligt att det finns de som röstar i valet i ett hopp om att det ska leda till fred.

Ukraina har med stöd av FN:s generalsekreterare, USA och EU underkänt valet och ser det tvärtom som ett hot mot en fredlig utveckling. Men Ryssland har via utrikesminister Lavrov redan sagt att valet och resultatet kommer erkännas som legitimt. Ett uttalande som påminner mycket om det som föregick den ryska annekteringen av Krimhalvön.     

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".