Ban Ki-moon Foto: Richard Drew

Ban Ki-Moon vädjar om klimatet: Agera nu

FN-chefens tre viktiga budskap om miljön nya tunga kilmatrapporten
3:11 min

I dag presenterade FN:s klimatpanel sin stora klimatrapport, som samanfattar forskning om hur utsläppen av växthusgaser är på väg att ändra livsförutsättningarna på jorden. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon underströk att rapporten ger tre viktiga budskap.

– Rapporten ger tre viktiga budskap. Ett, människans påverkan på klimatet är tydligt och växer. Två, vi måste agera snabbt och beslutsamt för att undvika ökande och destruktiva följder. Tre, vi har metoder att begränsa klimatförändringarna och bygga en bättre framtid, sade Ban Ki Moon.

Jätterapporten lägger till mer forskarkunskap om klimatförändringar som framkommit sedan den senaste FN-rapporten för sju år sedan. Senaste året har tre delrapporter levererats som nu smälts ihop till denna nya.

I rapporten står bland annat att halten av koldioxid i atmosfären i dag är högre än nån gång under de 800 000 år som forskare har kunnat avläsa med hjälp av bubblor i iskärnor som borrats upp vid Antarktis.

Mer växthusgaser i atmosfären bidrar till temperaturökningar. Åren 1983 till 2012 var den varmaste 30-årsperiod som observerats. Det finns tydliga tecken på hur haven påverkas, menar klimatprofessor Markku Rummukainen som deltar i den svenska expertgruppen vid IPCC: 

– Det är haven som tagit emot den största delen av uppvärmningseffekten hittills, över 90 procent. Haven blir varmare, det bidrar väsentligt till havsnivåhöjningen för havens volym ökar när vattnet blir varmare. Haven har också blivit surare, en effekt av att haven tar emot en del av koldioxidutsläppen vi orsakar, säger han.

För att undvika oåterkalleliga och riskabla klimatförändringar, så måste enligt klimatpanelen all fossil energi som kol och olja tas helt ur bruk om mindre än 90 år.

Och detta är enligt rapporten möjligt utan att det nämnvärt bromsar den ekonomiska tillväxten. Den skulle krympa med 0,06 procent per år med förnybar energi och effektivare energianvändning.

– Tällväxten kommer inte att påverkas i någon egentlig omfattning, säger Markku Rummukainen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".