Separatistval i Ukraina ska brottsutredas

1:41 min

Ukrainska myndigheter kommer att inleda en brottsutredning med anledning av dagens val i de separatistkontrollerade östra delarna av landet.

"De så kallade valen den 2 november står i strid med konstitutionen och påminner om ett maktövertagande", skriver den ukrainska säkerhetstjänsten i ett uttalande på söndagen.

"En brottsutredning har inletts", står det i uttalandet enligt AFP.

Ryssland har redan på förhand erkänt dem, medan Ukraina och länder i väst fördömer valen av två presidenter och parlament i de självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk.

- Jag hoppas att våra röster kommer att förändra någonting. Kanske kan vi till slut erkännas som ett riktigt, självständigt land, säger Tatjana Ivanova, 65, medan hon väntar på att få rösta i skola nummer 104 i Donetsk.

- Vi måste börja kunna leva normalt. Det är fruktansvärt att vara rädd för sin familjs skull vid varje bombardemang, säger Valerij Vitalijevitj, 50, till Reuters.

- Jag kommer att rösta med hopp om att det ska hjälpa myndigheterna att försvara våra intressen gentemot Kiev, säger hon.

Invånarna i Luhansk deltar i stor utsträckning i valet, enligt en lokal valarbetare.

- Det förekommer inga problem med röstandet. Deltagandet är högt, säger ordföranden i regionens valkommission enligt Interfax.

I staden Luhansk ligger valdeltagandet på drygt 8 procent hittills, uppger valkommissionen för Interfax när röstandet har pågått i några timmar. I andra delar överstiger det 10 procent.

Ukrainas president Petro Porosjenko anser att valen strider mot den överenskommelse som Ukraina ingick med separatisterna den 5 september. Han kallar valen "pseudo-val som terrorister och banditer vill organisera på ockuperat territorium", enligt Reuters.

De omstridda valen riskerar att förvärra den svåra kris som landet befinner sig i.

- Själva deltagandet och röstandet i sig i dessa val är farligt, varnade en företrädare för den ukrainska säkerhetstjänsten i lördags kväll och slog samtidigt fast att "svåra provokationer förbereds som kan komma att skyllas på de ukrainska myndigheterna".

Kraftig granateld hördes runtom i sydöstra Ukraina under lördagen och enligt myndigheter dödades sju ukrainska soldater inom loppet av ett dygn. Nyhetsbyrån AFP:s reportrar rapporterade att explosioner kunde höras intill Donetsks flygplats, som ukrainska regeringsstyrkor och separatisterna länge stridit om.

Ryssland har redan låtit förstå att man kommer godkänna söndagens val medan Kiev och väst har fördömt det. Inga internationella observatörer från väst är därför på plats.

Få tvivlar dock på att valet ytterst handlar om att bekräfta de så kallade folkrepublikernas starka män; Donetsks Aleksandr Zachartjenko och Luhansks Igor Plotnitskij så att dessa båda kan få titulera sig president.

Enligt de senaste siffrorna från FN har minst 4 035 personer dödats under sju månader av strider — över 300 av dem har dödats de senaste tio dagarna.