Doktor Sharwn Carbonell jobbar hårt för att få fram ett effektivt läkemedel mot ebola. Foto: Martin Gens / Sveriges Radio

Han hoppas kunna få fram läkemedel mot ebola

"Jag har alltid fascinerats av förbisedda sjukdomar"
1:55 min

Jakten på ett fungerande ebolaläkemedel fortsätter, samtidigt som över 5 000 människor nu dött i ebolaepidemin i Västafrika. Men utvecklingen går framåt. Ekot åkte till Kalifornien för att ta reda på mer.

Studio Ett: Längre reportage om jakten på ebolaläkemedel i eftermiddag

På San Francisco-företaget Onco Synergy tror man sig vara något på spåren. Grundaren, doktor Shawn Carbonell, drömmer om att bli den som stoppar ebolavirusets framfart.

-- Jag har alltid fascinerats av förbisedda sjukdomar med hög dödlighet, som ebola, säger Dr Shawn Carbonell.

Vi befinner oss inne i företagetslaboratorium i Mission Bay i östra San Francisco. Här testar man nu en experimentell behandling som går under namnet OS2966.

Egentligen är det ett läkemedel mot svåra typer av hjärncancer, men mycket talar för att det också ska gå att använda mot ebola och de närmsta veckorna hoppas man på ett genombrott:

– Virusen är primitiva men samtidigt väldigt listiga. För att de ska överleva kapar de vissa molekyler som finns i de flesta av människans celler. Men vår medicin blockerar den molekyl som ebola använder sig av så viruset inte kan spridas genom kroppen, förklarar Shawn Carbonell.

Forskningen har de finansierat med hjälp av donationer. Investerare lockas inte, eftersom marknaden för en ebolamedicin bedöms vara för liten.

Istället är det på vaccinfronten som det satsas stort, där läkemedelsjättarna Johnson & Johnson och Glaxo Smith Kline ligger långt framme och hoppas kunna börja vaccinera i Västafrika i början av nästa år. Men på OncoSynergy tonar man ner konkurrenternas framsteg:

– Även om vaccinen fungerar i tester på primater är det inte säkert de fungerar på människor, och de botar ju heller inte de som redan är smittade, säger Shawn Carbonell.

OncoSynergy har redan fått löften om att testa på smittade i Sierra Leone, men det är en bit kvar dit. Framförallt kvarstår att bevisa att OS2966 faktiskt har den effekt på ebolaviruset som de tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".