Burkina Fasos nya militär-ledare, generalen Honoré Nabere Traoré, vid en presskonferens i Ouagadougou. Foto: TT / Theo Renaut

Ökad militär kontroll i Burkina Faso

"Folkliga upproret har kapats av militären"
1:39 min

Efter skottlossning tog militären i Burkina Faso kontroll över tv-huset i huvudstaden Ouagadougou. Armén kontrollerar nu även torget Place de la Nation i huvudstaden.

Händelseutvecklingen i det lilla västafrikanska landet är lika snabb som dramatisk. Efter omfattande folkliga protester och kravaller i veckan avgick president Blaise Compaoré i fredags efter 27 år vid makten.

Därefter rådde viss förvirring kring vem som skulle ta över. Efter en mindre maktkamp inom armén klev i går överstelöjtnant, Isaac Zida från presidentgardet, fram och sade att det var han som skulle ta över ledningen.

Men protesterna har fortsatt, och oppositionen menar det folkliga upproret har kapats av militären. I dag samlades därför tusentals människor vid Place de la Nation i centrala Ouagadougou, som blivit den symboliska platsen för upproret i Burkina Faso.

"Zida måste gå!" och "Nej till stölden av vår seger - länge leve folket" var några av slagorden under söndagen.

Även FN, Afrikanska unionen och den västafrikanska samarbetsorganiationen Ecowas har via sina sändebud sagt att ett civilt styre måste återinföras.

FN:s särskilde sändebud i regionen, Mohamed Ibn Chambas, sade vid en presskonferens i Ouagadougou att om armén vägrar så kommer det få konsekvenser, och möjligen leda till sanktioner.

Nu verkar det som om att militären inte tänker ge efter. Enligt flera källor utbröt det skottlossning i eftermiddags vid den statliga TV-stationen RTB, som nu ska ha tagits över av armén.

Enligt andra vittnen ska militären kort därefter ha tagit kontroll över Place de la Nation och som stängts av och tömts på protesterande.  

En del har kallats upproret för den burkinska våren, liknande den arabiska våren, men frågan är nu om den har någon framtid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".