Vattenfalls kraftverk i Boxberg och brunkolsbrottet Nochten. Foto: John Macdougall/AFP/TT

MP tvekar om försäljning av tyskt brunkol

Nedläggning istället för försäljning kan kosta miljarder
1:59 min

Efter att det statliga energibolaget Vattenfall bestämt sig för att försöka sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland säger Miljöpartiet nu att det hellre ser att den läggs ned.

– För det första måste vi titta på om det överhuvudtaget finns någon som kan tänka sig att köpa, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Men skulle inte det gå emot vad Miljöpartiet sagt tidigare om ni lämnade över verksamheten till någon annan?

– Ja, och jag har haft kontakt med de gröna i Tyskland som ser som första alternativet att man avvecklar verksamheten. Det är det jag hoppas på är en möjlig väg.

Så det lutar åt en nedläggning?

– Ja, som marknadsläget ser ut nu har jag svårt att se att Vattenfall kan sälja brunkolsverksamheten, säger Nordin.

Hårdare riktlinjer för Vattenfall var en viktig fråga för Miljöpartiet under valrörelsen. Språkröret Gustaf Fridolin viftade med en kolbit i flera partiledardebatter för att markera att Vattenfalls kolkraftverk borde stängas.

I torsdags när bolaget presenterade en förlust på över 20 miljarder kronor före skatt under det tredje kvartalet sade vd Magnus Hall att styrelsen bestämt sig för att leta köpare till den kritiserade brunkolsverksamheten i Tyskland.

– Vi välkomnar det beslutet av styrelsen, sade den socialdemokratiske näringministern Mikael Damberg i torsdags.

Om kraftverken läggs ned i stället för att säljas vidare skulle det innebära kostnader på många miljarder kronor för den svenska staten. Socialdemokraterna i Tyskland skulle dessutom bli upprörda om tusentals jobb försvinner där.

Lise Nordin på Miljöpartiet vill därför inte utesluta att det kanske blir en försäljning i slutändan trots allt.
– I dag stänger jag inga dörrar, utan jag ser fram emot den arbetsgrupp med miljöpartister och socialdemokrater som kommer titta på vilka vägval som finns för Vattenfall, säger Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".