Foto: TT

Ekonomer anser oron för deflation överdriven

"Det är faktiskt precis raka motsatsen"
1:51 min

Riksbanken sänkte nyligen styrräntan till historiskt låga noll procent för att få fart på inflationen. Men rädslan för deflation med sjunkande priser är kraftigt överdriven, menar ekonomer Ekot talat med.

– Jag tycker att oron för deflation är överdrivet, säger Ramin Nakisa, expert på risker i världsekonomin på storbanken UBS i London.

Ryktet om inflationsspökets död är betydligt överdrivet. Så kan man sammanfatta toppekonomen Ramin Nakisa.

Visserligen har inflationen legat lågt ett bra tag, men det som driver prisökningar är i grund och botten vad vanliga människor förväntar sig. Om alla tror på högre priser, då kräver vi högre lön, vilket ger högre priser och tvärtom.

Och vad tror folk då? En ny EU-undersökning har ställt den frågan och svaret blev att EU:s konsumenter förväntar sig högre priser.

– Det är faktiskt precis raka motsatsen mot vad som krävs för en deflationsspiral, säger Ramin Nakisa.

Dessutom - i USA stiger priserna nu. Det driver upp dollarn, vilket ökar europeiska och svenska priser. En utveckling som amerikanska centralbanken väntas driva på.

Europeiska länder stimulerar sina ekonomier nu, det höjer också priser, anser Gunnar Tersman, ekonom på Handelsbanken.

– Det finns en ytterligare effekt och det är energipriserna som vi tror, efter det här ganska radikala fallet, så tror ju vi på en studs uppåt.

Tersman och bankens slutsats är inflationen kommer stiga fortare än vad riksbanken tror. Inte närmaste året, men sedan. Riksbanken tänker rätt på kort sikt, men inte på lång.

– Nu har man tagit intryck av den dagsaktuella situationen, längre framöver kommer man blicka längre in i framtiden, och då tror jag att man justerar upp sina förväntningar. Det är ju det penningpolitiken ska rikta in sig på, inte nuläget utan det som kommer senare, säger Gunnar Tersman.

Jonas Fredén, Ekot
jonas.freden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".