Färre vill starta friskola

Antalet ansökningar om att starta friskolor fortsätter att gå ned. Under de senaste tre åren har antalet ansökningar halverats.

27 procent av dessa ansökningar ges nu klartecken. När det gäller nystartade friskolor så innebär det att 33 nya grundskolor och 10 gymnasieskolor får starta.

– Det vi vågar oss på analysmässigt är att det bör hänga ihop med nedåtgående elevkullar, säger Andreas Spång som är chef för enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

Mellan åren 2006 och 2010 ökade antalet elever i gymnasieåldern med nästan 200 000.  Under den perioden ökade också antalet nya friskolor. Sedan 2010 har elevunderlaget minskat med mellan 10 000 och 15 000.

Inför läsåret 2015/2016 har Skolinspektionen fått in 380 ansökningar om att starta en ny fristående skola eller utöka verksamheten inom en befintlig skola. Det är en halvering på tre år.

27 procent av dessa ansökningar ges nu klartecken. När det gäller nystartade friskolor så innebär det att 33 nya grundskolor och 10 gymnasieskolor får starta..

Det finns enligt Skolinspektionen flera anledningar till att ansökningar om att starta nya skolor underkänns. Oftast handlar det om elevprognoser som inte är troliga, om bristande ekonomi och om att skolan inte har ändamålsenliga lokaler. Ofta handlar det då om avsaknaden av skolbibliotek.

Det är främst etablerade skolföretag som fått ja till att starta nya friskolor, men det finns undantag. Thorengruppen som driver 28 friskolor hade skickat in 44 ansökningar. Samtliga underkändes.

Enligt Andreas Spång på Skolinspektionen handlar det om elevprognoser som inte är genomförda på det sättet som de säger, och i några fall lokaler som inte är ändamålseniga. Men det handlar också om praktikplatser på företag som visade sig inte stämma.

– Vissa företag sa att Thorengruppen inte varit i kontakt med dem, andra att de hade varit i kontakt men inte godkänt något samarbete. Det var också telefonnummer som inte fungerade eller ledde till ett annat företag än de uppgett. Vi ringde  till 17 företag och i 15 av fallen så gick det inte att styrka att uppgifterna om samarbete stämde, säger Andreas Spång.

Koncernen har överklagat Skolinspektionens avslag i några fall och vill inte kommentera uppgifterna medan den rättsliga provningen pågår, säger marknadschef Joakim Ekblom till Dagens Nyheter.

Jensen Education har fått flest ansökningar beviljade, fem grundskolor och två gymnasier.

Nya friskolor startas i dessa kommuner

Avesta
Borås
Eskilstuna
Falköping
Flen
Gävle
Göteborg
Helsingborg
Kristianstad
Laholm
Linköping
Lund
Malmö
Nacka
Norrköping
Piteå
Sala
Sigtuna
Skövde
Stockholm
Täby
Upplands Väsby
Uppsala
Varberg
Västerås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.