Militären lovar samlingsregering i Burkina Faso

Hård press på militären
1:47 min

I det västafrikanska landet Burkina Faso lovar militären nu att tillsätta en övergångsregering där alla parter ska ingå. Armén, som tog makten efter president Blaise Compaorés avgång i fredags, pressas hårt av det internationella samfundet för att återinrätta en civil regering.

Efter gårdagens demonstrationer på Place de la Nation i huvudstaden Ouagadougou, där soldater sköt varningsskott i luften och tårgas mot protesterande, och intog TV-huset, så har situationen åter lugnat sig en aning.

Överstelöjtnant Isaac Zida från presidentgardet, som tog makten i landet i helgen, har suttit i förhandlingar med ledande personer inom oppositionen. Idag ska han också träffa den samlade diplomatkåren. I ett uttalande från armén sägs nu att en övergångsregering ska inrättas, där alla parter, även oppositionen ska få ett inflytande.

Armén förklarade att den endast agerar utifrån nationens väl och att den inte är intresserad av makten i sig.

En person dödades igår vid skottlossningen utanför TV-huset då två ledande personer inom oppositionen skulle medverka i en sändning. Tv-sändningarna avbröts då under ett par timmar. Armén förklarar sitt agerande vid TV-huset och på Place de la Nation med att ordningen måste återställas i huvudstaden.

Sändebud från FN, Afrikanska unionen och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, har pressat militären att återlämna makten till en civil regering. FN:s regionala sändebud Mohamed Ibn Chambas, har varnat att sanktioner kan införas om militären inte släpper styret av landet.

Det har varit många turer och stor förvirring i landet sedan president Blaise Compaoré, som suttit vid makten i 27 år, tvingades avgå i fredags. Enligt konstitutionen ska parlamentets talman ta över då presidenten avgår, men istället klev militären fram, efter en mindre maktkamp, och förklarade överstelöjtnant Issac Zida som ledare.

Oppositionen har ändå fortsatt sina protester och menar att militären har kapat det folkliga upproret som ledde till Compaorés avgång.

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".