Miljöminister Åsa Romson (MP) deltar när Naturvårdsverket berättar om de viktigaste budskapen som tas upp i FN:s klimatrapport. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Romson: FN-rapport blir viktig för regeringen

FN:s klimatpanel har just lämnat sin slutrapport om de senaste årens forskning om klimatförändringar. En rapport som styrker att klimatet förändras och att alla kommer att påverkas. Nu blir det de ekonomiska och politiska beslutsfattarnas sak att ta ställning till slutsatserna.

– Det här ger ju ytterligare ett underlag till varför det är så viktigt för regeringen att klimatpolitiken är prioriterad. Den är prioriterad både för en positiv omställning i det svenska samhället. Vi tror det är väldigt viktigt för svensk ekonomi, för svenska jobb att vi ligger i framkant och kan komma med de nya lösningarna. Affärsmodeller som går att sprida till andra länder men som också ger oss i Sverige ett hållbart samhälle, säger miljöminister Åsa Romson.

Klimatpanelens slutrapport innehåller inga nya forskningsrön utan summerar de senaste årens forskning – det blir varmare på jorden och med 95 procents sannolikhet är det mänsklig påverkan bakom den stigande temperaturen. Och det leder bland mycket annat till stigande havsnivåer och risk för extrema väder, skriver klimatpanelen.

Enligt rapporten går det att hejda ökningen av den globala medeltemperaturen till två grader, men då måste utsläppen av växthusgaser minska dramatiskt de närmaste årtiondena.

Ju senare det här sker, desto tvärare och svårare inbromsning, enligt forskarna.

Rapporten blir ett viktigt underlag i FN-förhandlingarna om ett globalt klimatavtal, där Åsa Romson för första gången deltar som minister.

Skillnaden mot företrädaren Lena Ek blir, enligt Åsa Romson, mer pengar till klimatbistånd via FN:s gröna fond.

– Det har en nyckelroll, både känslomässigt och tydlighetsmässigt i klimatförhandlingarna. Men att också visa för fattiga länder att det här är ett gemensamt ansvar. Vi som har resurser och vi som historiskt har gjort utsläpp måste också vara med och bygga framtiden positivt i fattiga länder. Så det är en tydligare position än den tidigare regeringen hade, säger Åsa Romson.

Klimatpanelen tar inte ställning till vilka politiska beslut som kan minska klimatutsläppen, men anger möjliga vägar.

En möjlig väg är grön skatteväxling, att skatt på arbete ersätts med skatter på verksamhet som ger negativa följder för klimatet. Något som Åsa Romson förespråkar.

– Ja, inom ramen för en större skatteöversyn så tror jag att den här basen, att få de miljöstyrande skatterna att få en mer styrande roll, det är också regeringens ingång, säger hon.

En annan aktuell fråga är hur regeringen vill göra med statliga Vattenfalls kritiserade brunkolsbrytning i Tyskland – sälja, med hot om förlust av svenska skattepengar, eller lägga ned, vilket skulle gynna klimatet.

– Det som var mycket diskussion om är vilken prognos företaget ska ha för kommande brytning, efter 2030 och fram till 2050. Och där tror jag att den här rapporten, liksom andra vetenskapliga rapporter på utsläppsutrymmet för europeiska politiker tydligt visar är att det finns inget utrymme för kolbrytning efter 2030 Och det oavsett vilket bolag som sitter på tillgångarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".