Foto: Markus Schreiber/Mikhail Metzel/TT.

Tyskland kritiserar Ryssland efter separatistval i Ukraina

Tyskland: Det är obegripligt
1:44 min

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och övriga EU är mycket kritiska till de val som hållits i östra Ukraina i helgen och erkänner dem inte. Merkel kritiserar också den ryska regeringen i starka ordalag för att man inte tydligt tar avstånd från valen.

– Det obegripligt att det finns officiella ryska röster som antingen erkänner eller accepterar de så kallade valen, sa Steffen Seibert som är Tysklands förbundskansler och Angela Merkels officiella talesperson.

– Den tyska regeringen erkänner inte de illegala val som hölls igår, sa Steffen Seibert vidare.

Enligt Tyskland innebär det faktum att den ryska regeringen inte uttryckligen tagit avstånd från valen av två presidenter och parlament i de självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk, som hölls igår, nu hotar att försvåra konflikten i Ukraina igen.

EU, USA och Ukrainas regering hävdar att valen i östra Ukraina bryter mot landets författning och därmed är olagliga.

Den tyska regeringen säger också att den ryska hållningen till separatistvalet inte gör det mer troligt att EU kommer lätta på sanktionerna mot Ryssland. Den varnar också för att sanktionerna kan komma att skärpas ytterligare om läget i Ukraina nu förvärras.

Den vice ryske utrikesministern Gregori Karasin sa inte uttryckligen att Ryssland formellt erkänner valen i östra Ukraina, men att det nyligen valda ledarskapet i östra Ukraina genom valen har fått ett mandat att förhandla med Kiev.

Den ukrainske presidenten Petro Poroshenko har hittills vägrat att förhandla direkt med separatistledarna och nu inväntar EU och USA med flera hur den ryske presidenten Vladimir Putin ser på valen i Östra Ukraina.

Enligt valarrangörerna i de två självutnmämda republikerna i Östra Ukraina har två separatistledare med stor marginal valts till presidenter i de båda båda områdena.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".