Foto: TT

Demokraterna bedöms förlora senaten i USA

"Båda partier kämpar mot trovärdighetsproblem"
1:57 min

I morgon går USA till mellanårsval. Då röstar man om vilka som ska sitta i den amerikanska kongressen. Demokraterna bedöms komma att förlora senaten, och då blir hela kongressen republikanskt dominerad.

Därför är mellanårsvalet i USA viktigt

När valkampanjerna över hela landet i kväll avslutas, har kostnaderna för dem återigen slagit nya rekord rapporterar vår USAkorrespondent.

Fyra miljarder dollar. Minst. Alltså ungefär 30 miljarder kronor. En svindlande summa som motsvarar eller överträffar bruttonationalprodukten för fler än 30 av världens länder.

Där nånstans ligger beräkningarna av hur mycket pengar som spenderats i mellanårsvalets kampanjer för att påverka de amerikaner som under morgondagen lägger sin röst i en lång rad frågor och kandidater i lokala, delstatliga och nationella val.

Det finns städer, län och delstater där det gäller att ta ställning till fler än 50 olika förslag, om allt ifrån lokala byggregler till lättnader i marijuanalagar, det är sheriffer som ska utses och skolnämnder som ska få nya ledamöter.

Mest intressant för USA som helhet är vad som händer i senaten, den ena av kongressens två kamrar.

Där har demokraterna hittills haft majoritet, men väldigt mycket tyder på att republikanerna lyckas ta de rätt få mandat som krävs för att den demokratiske presidenten Barack Obama ska få en helt republikansk kongress emot sig, och därmed försvagas.

Å andra sidan kan en enad kongress komma att agera mer kraftfullt när det gäller att faktiskt driva igenom politiska förslag, istället för att ägna sig åt det partipolitiska käbbel som de senaste åren nästan helt förlamat USA:s lagstiftande församling.

Båda partier kämpar mot trovärdighetsproblem och låga popularitetssiffror och valdeltagandet väntas hamna långt under 50 procent.

Här i Saint Louis, i delstaten Missouri, är mångas ögon på förorten Ferguson, där den svarte tonåringen Michael Brown i augusti sköts till döds av en vit polis.

Sedan den händelsen har Fergusons svarta majoritet mobiliserat politiskt och satsar på att bryta den vita minoritetens totala dominans i lokal politik.

Om det redan i morgon ger resultat återstår att se.

Återstår också att se om USA verkligen har ett valresultat i övermorgon - i delstaterna Georgia och Louisiana kan det bli en andra valomgång, i så fall dröjer det ända till januari innan mellanårsvalresultatet för senaten står klart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".