Ekots korrespondent i Washington, Inger Arenander, kommenterar mellanårsvalet i USA. Foto: TT.

Hur fungerar mellanårsvalet i USA?

När USA går till mellanårsval på tisdag är en av de stora frågorna om Barack Obamas demokrater får behålla majoriteten i senaten. Sveriges Radios korrespondent i Washington, Inger Arenander, reder ut vilken betydelse det kan få för amerikanerna.

Republikanerna har redan majoritet i representanthuset. Vad skulle det betyda om republikanerna skulle få en majoritet även i senaten och därmed hela kongressen?

– Om republikanerna får majoritet i senaten kan de på ett helt annat sätt styra över dagordningen. Det vill säga, de kan bestämma vilka förslag som ska tas upp till omröstning, om man får göra några tillägg i förslagen och hur förslagen ska tas upp. De kan påverka gången av politiken i senaten. Det är en stor skillnad jämfört med tidigare, säger Inger Arenander.

– Om de har majoritet i båda kamrarna och lyckas komma överens sinsemellan kan de lägga fram förslag som presidenten sedan måste ta ställning till. Då är det troligt att han lägger veto mot de förslagen, stoppar dem. Republikanerna i kongressen kan då försöka lägga ansvaret för att politiska beslut inte blir fattade på presidenten.

Vad får det för betydelse för Obamas praktiska politik?

– Det kan innebära att han får ännu svårare att få gehör i kongressen. Det blir om möjligt ännu mera låst i kongressen. Ett annat alternativ, som inte så många verkar tro på, är att republikanerna och demokraterna bestämmer sig för att samarbeta för att få igenom en del förslag där det finns en samsyn.  Det gäller till exempel en del skattefrågor, säger Inger Arenander.

Vad kan det få för betydelse för det amerikanska folket?

– Valutgången får förmodligen inte så stora konsekvenser. Det finns en regel i senaten som innebär att för att förslag ens ska gå till omröstning måste det ha stöd av minst 60 av 100 senatorer.  Det är ingen, som jag har sett, som tror att republikanerna kan få 60 platser. På det sättet är det ändå låst.

– Men senaten fattar också beslut om utnämningar. Om presidenten vill utnämna statsråd, myndighetschefer eller domare i Högsta domstolen ska senaten godkänna det. Då är det andra regler. Då räcker det med 51 senatorer för att bekräfta nomineringen. Om republikanerna får majoritet i senaten är det enklare för dem att stoppa utnämningar som presidenten vill göra.

Om man tittar på USA:s utrikespolitik, kan det få betydelse för insatsen mot Isis till exempel?

– I utrikespolitiken kan det få betydelse om det gäller pengar till insatser som presidenten vill göra. Pengar till den USA-ledda kampen mot Isis fick stöd i båda partier. Det är en sällsynt fråga där kongressen kunde enas om någonting, säger Inger Arenander.

Det låter som att det har valet handlar mycket om symboliska frågor. Finns det något som kan få faktisk betydelse i människors vardag?

– Valet handlar om viktiga sakfrågor, inte minst i guvernörsvalen.  I många fall har det större betydelse vem de väljer som guvernör än vilken senator de väljer. Hur stor betydelse kongressvalet får i människors vardag är svårt att svara på.

– Vi inte vet hur republikanerna kommer att agera. Det är ett annat läge om kongressen och presidenten är från samma parti, då kan de genomföra mycket mer av sin politik.

Hur ser opinionssiffrorna ut så här dagen före valet?

– Alla opinionsmätningar pekar på att republikanerna kommer att få en majoritet i senaten och att de förstärker sina positioner i representanthuset, men det är väldigt jämnt i många delstater. I några delstater är det dessutom så att det kan bli ett nytt val, till exempel i Louisiana och Georgia där de har en regel att vinnaren måste få minst 50 procent av rösterna. Det är jämt där, så det kan mycket väl bli så att väljarna ska välja igen mellan två toppkandidater. Det kan betyda att valet inte avgörs förrän i januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".