1 av 2
Nina Karlsson och mineralhunden Dixie gör sig redo för att leta mineraler. Foto: Lars Ekelöf
2 av 2
Hundarna Balder, Dixie och Märta med hundtränarna Jakob Skoglund. Lennart Wetterholm och Ylva Larsson. Foto: Lars Ekelöf

Hundar luktar fram mineralfyndigheter

Hundar tränas för att lukta sig fram till mineraler. Det unika projektet i Hällefors är både miljövänligt och roligt.

I västmanländska Hällefors tränas nu hundarna i ett unikt projekt som kan förenkla sökandet efter mineraler och vara skonsamt mot miljön. Ylva Larsson med labradoren Dixie är en av dem som till att börja med har testat att leta mineralen wollastonit:

– Här är småstenarna av wollastonit som hundarna ska lära sig att känna igen. För att förstå vad som är rätt ska hundarna också lära sig vad vi inte är intresserade av så då lägger vi ut störningsmaterial, säger Ylva Larsson och lägger ut stenarna i små burkar.

Svårighetsgraden stegras i takt med hundens framgångar att hitta wollastonitbitarna. Till att börja med inomhus på olika plattformar där hunden efter varje sök belönas med en liten godbit i pelletsform.Lennart Wetterholm är arkitekten bakom hundutbildningen:
– Det är många peagogiska trick innan man har ett färdigt ekipage.

Kan man träna vilken hund som helst att leta guld exempelvis?
– Om man är en riktigt bra hundtränare kan man träna alla hundar att bli duktiga – det är en fråga om träningsbanor, möjlighet att träna att hitta på olika djup och att förstå hur inlärningen fungerar.
Utbildningen av mineralhundarna i Hällefors sker tillsammans med teknik- och ingenjörsutbildningen på Bergsskolan i Filipstad där Rob Hellingwerf som är geolog och professor tror att mineralhundar kan ha stor ekonomisk betydelse:

– Både i form av att undvika kostnader för inte göra inverkan på naturen så att vi slipper återställa efter skador och det andra är att de går rakt på sak och markerar förhöjda halter av till exempel koppar. Nu har projektet kommit med så fantastiskt skrämmande goda resultat att jag tror att hundarna också skulle kunna finna guldmalm med en viss koncentration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".