1 av 2
Att "släcka elden" tidigt lönar sig långsiktigt. Foto: Janerik Henriksson/TT.
2 av 2
Andreas Nygren önskar att samhället hade fångat upp honom tidigare. Foto: Kalle Wannerskog/Sveriges Radio.

Satsning på stökiga unga kan spara stora summor

"Några år senare fick jag mitt första fängelsestraff"
2:13 min

För varje satsad krona kan samhället spara sju gånger så mycket. Det visar en ny studie i förebyggande hjälp för utåtagerande unga.

Utåtagerande unga kostar samhället stora pengar och i många kommuner pågår preventivt arbete. Enligt en ny studie finns det förutom det mänskliga lidandet också stora pengar att spara på förebyggande insatser. Sju till åtta kronor på varje satsad krona ifall hjälpen är rätt och kommer i rätt tid.

Redan på lågstadiet var skolan ett problem för Andreas Nygren som hamnade på glid, han önskar att samhället fångat upp honom tidigare:

– Från att ha varit lite tjo och tjim och gjort tvärtom mot vad fröknarna sa, så började jag helt plötsligt med skadegörelse, mobba andra, snatta stjäla, hänga runt tunnelbanan, sparka ut rutor. Det eskalerade hela tiden, säger Andreas Nygren.

Hur var du när du var 17 år då?

– Då hade jag precis suttit i arresten för första gången i mitt liv. Det var för grov stöld och misshandel. Det var första mötet med den värden - men inte den sista. Några år senare fick jag mitt första fängelsestraff och så slutade det med ett åtta-årigt fängelsestraff.

Kommunen satte in åtgärder, men det innebar bland annat att Andreas Nygren fick byta skola sex gånger - bara på lågstadiet. Det är det här som den nya forskningen från Uppsala universitet tillsammans med försäkringsbolaget Skandia visar är mycket kostsamt i det långa loppet.

Att istället för att "släcka elden" satsa på förebyggande arbete med fokus på de små - utåtagerande barnen - kan varje investerad krona bli upp till sju till åtta sparade på 15 års sikt. Det genom att erbjuda föräldrarna hjälp i sin kontakt med de utåtagerande barnen i tidig ålder. Det förklarar Anna Sarkadi specialistläkare i social medicin och docent vid Uppsala universitet:

– Lyckas man vända det här barnet tidigt med hjälp av något av programmen, så spar man pengar redan samma år. Därför att vi minskar riskerna för ett antal olika kostsamma negativa utfall

Besparingsmodellen är uträknad på hur mycket samhället sparar på att slippa att barnen senare i livet får psykosociala arbetshinder. För Andreas Nygren har hans resa inneburit lidande både för honom och anhöriga – erfarenheter som han föreläser om för ungdomar i sitt arbete mot drog- och alkoholmissbruk.

– Övriga familjen hamnade i problem, därför att allt fokus lades på mig när jag satt på institution, då missar man de andra i familjen. Det finns hur mycket som helst, all sorg, depression, det finns inga gränser för hur mycket man får lida som annhörig, berättar Andreas Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".