Sägs ha tagits ner i enlighet med ryska lagar. Foto: Dmitry Lovetsky/TT.

Jobs-monument togs ned i Ryssland

Ett monument över Apple-grundaren Steve Jobs - en överdimensionerad Iphone - har plockats ned vid ett universitetsområde i S:t Petersburg.

Enligt den ryska företagsgruppen ZEFS som lät resa monumentet 2013 beror det på att Apples nye vd Tim Cook är homosexuell.

"Ryska lagar förbjuder propaganda för homosexualitet och andra sexuella perversioner bland unga", skriver ZEFS på en radiostations hemsida i Moskva, enligt Washington Post. "Efter det att Apples vd Tim Cook öppet propagerade för sodomi, togs statyn ned i enlighet med ryska lagar för att skydda barn från information som uppmanar dem att förneka traditionella familjevärderingar", heter det vidare i uttalandet."

Enligt nyhetsbyrån Tass fick dock universitet ett brev från ZEFS redan före Cooks uppgifter om sin sexualitet som angav att monumentet skulle demonteras för reparation. ZEFS har inte kommenterat denna uppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".