Foto: Johan Nilsson /TT

Kraftigt snöoväder över Norrland

Trafikpolisen: Ge dig bara ut om du måste
0:57 min

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för kraftigt snöoväder över Jämtland, Västernorrland och Västerbottens kustland. Det kan komma upp till 30 centimeter snö under dagen.

Det har fallit mycket nederbörd i området under tisdagen men eftersom det har fallit både regn och snö på många håll är det svårt att avgöra hur mycket snö som har lagt sig.

-- I Klövsjöhöjden i Jämtland har det kommit drygt 12 milimeter nederbörd i smält form, jag kan tänka mig att det kan ha lagt sig mellan fem och tio centimeter snö, säger Therese Fougman som är meterolog på SMHI.

Vädret ställer till det i trafiken. Sedan lunchtid har det inträffat en rad olyckor på snömoddiga vägar i Västernorrland. Bland annat var det begränsad framkomlighet på E4:an vid skuleskogen efter att lastbilar fastnat i det hala väglaget. Det är också totalstopp på väg 87 efter att en lastbil kört in i mitträcket.

Trafikpolisen Anders Lind från Västerbotten tycker att man ska ta vädervarningen på allvar och ta det väldigt försiktigt, om man ska ska ut på vägarna.

– Man ska fundera på om man verkligen måste ut i trafiken. Måste man det, ska man se till att man har god tid på sig och och inte stressar, säger Anders Lind.

Snöfallet väntas fortsätta under dagen och dra bort under kvällen och natten. Enligt SMHIs vädervarning kan det falla upp till 30 centimeter snö lokalt i Jämtland, Härjedalen och även Ångermanland.

När lågtrycket har dragit bort väntas tempraturen falla ner under nollstrecket. Då kan det bli besvärligt i trafiken.

– När nederbörden drar bort finns det risk att det fryser på, både där det faller snö och där det har regnat, säger Therese Fougman på SMHI.

En klass 2 varning utfärdas när vädret kan innebära fara för allmänheten och det finns risk för stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Under torsdag kan det bli fortsatt bevärligt väderläge över Västra Götalands län, Västmanlands
län, Värmlands län, Örebro län. SMHI har gått ut med meteroligisk information där man varnar för att det kan bli aktuellt med en klass 2-varning även på torsdag på grund av snö och blåst som kan medföra drivbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".