1 av 2
Joshua Williams. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio.
2 av 2

Dödsskjutningen i Ferguson blir del av valkampanjen

"Hade folk röstat hade vi haft andra ledare och en annan polischef"
2:59 min

I St Louisförorten Ferguson som har svart majoritet brukar bara fem procent rösta, men efter den uppmärksammade dödskjutningen av 18-årige Michael Brown i somras försöker man nu få fler till vallokalerna. Vår korrespondent Agneta Furvik besökte ett röstrally i Ferguson kvällen innan valdagen.

– Hands up and vote, ropar de som samlats här i en av Fergusons många kyrkor för ett röstrally innan valdagen.

Uppmaningen att rösta, "Hands up and vote!", är en allvarsam ordlek med det uttryck som symboliserar dödsskjutningen av Michael Brown: "Hands up - don't shoot" - "skjut inte - jag har händerna i luften!"

Vilket ju Michael Brown enligt flera vittnen hade när han sköts ihjäl av polisen Darrell Wilson, som är vit, liksom nästan alla Fergusons poliser, dess myndighetschefer och andra makthavare här.

Dominansen av vita politiker och tjänstemän i det helt övervägande svarta Ferguson är förstås delvis ett resultat av majoritetsbefolknings låga valdeltagande, och det är den kopplingen som nu görs om och om igen, av dem som försöker mobilisera framtidshopp i det Ferguson som i grunden är förändrat sedan Michael Browns död.

– Om majoriteten hade brytt sig om att rösta så hade det inte sett ut som det gör - och Michael Brown hade levt, säger pastor Tommie Pierson, en av dom som nu predikar att Fergusons befolkning måste börja använda sin rösträtt och ta ansvar för vem som styr deras vardag.

– Hade folk röstat hade vi haft andra ledare och en annan polischef, och Darrel Wilson hade inte funnits här, säger pastor Pierson som tror på ett något större valdeltagande den här gången.

– För, som han säger, hur kan man stanna hemma och inte rösta efter allt som hänt? 

Joshua Williams är 18 år, precis som Michael Brown var, och dom kände varandra väl.

Joshua var där, bara tvärs över gatan, när hans kompis sköts ihjäl.

Efteråt var Joshua ute och deltog i de protester som var fredliga, och han är på måndagkvällens möte för en sista peppning innan han går och röstar, ett beslut som vuxit fram sen augusti:

– Michael Brown är ett nytt kapitel i vår historia, säger Joshua Williams

Men det är ändå inte valdagen som är november månads viktigaste här i Ferguson.

Det är istället den dag inom kort då en åtalsjury ska ge besked om polisen Darrell Wilson ska åtalas för dödsskjutningen av Michael Brown eller inte.  Om det inte blir åtal, ja då kommer det att brinna i Ferguson och USA igen.

– Och det kommer bli mycket värre än förra gången, säger Joshua Williams.

Agneta Furvik, Ferguson, Missouri
agneta.furvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".