Lokförare upplever att inget förändras när de rapporterar in fel. Foto: Anders Wiklund/TT.

Efter lokförarnas kritik: Trafikverket lovar bättring

Efter lokförarnas kritik: Trafikverket lovar bättring
1:28 min

Lokförare behöver höra att deras rapporter är viktiga, säger chefen för Trafikverkets ledningscentral efter Ekots rapportering om att lokförare struntar i att anmäla mindre fel och brister.

Caroline Ottosson, chef på Trafikverkets ledningscentral, lovar att verket ska försöka få förarna att rapportera mer.

Om de känner att det inte är värdefullt att rapportera in det, jag kan tänka mig att vi också behöver bli bättre på att kommunicera tillbaka det till lokförarna.

I en ny studie från Umeås universitet vittnar lokförare om hur de tappat motivationen till att anmäla mindre, icke akuta fel och brister eftersom de upplever att inget förändrats när de tidigare rapporterat.

En lokförare säger till Ekot att man helt enkelt vant sig vid att det är skakigt och ryckigt, även om det inte är bra.

På Trafikverket känner man till problemet och sedan tre år möter myndigheten varje vecka operatörer och underhållsentreprenörer, där frågor om underhåll och rapporterade fel tas upp, menar Caroline Ottosson.

Så här finns kanaler men jag tror att vi också måste säkerställa att det når ända ut, så att lokförarna vet att det finns ett sätt att rapportera in, säger hon.

Forskaren Rebecca Forsberg, som ligger bakom studien, är tveksam till om det räcker. Hon menar att förarna påverkas av de marknadslösningar och avregleringar som präglar branschen.

– Avregleringen medför att det blir väldigt svårtatt få en överblick över olika aktörer på marknaden. Och ibland är orsaken till tillbud och olyckor omständigheter eller svaga länkar mellan olika aktörer. För varje tillbud så närmar vi oss en allvarlig händelse, säger Rebecca Forsberg, tågforskare på Umeå universitet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".