Fördrivna Rohingyas i ett flyktingläger i Burma. Foto: Soe Than Win/TT.

UNHCR kampanjar för statslösa

Vill påverka världens regeringar att agera
2:04 min

FN:s flyktingorgan UNHCR lanserar en kampanj för att antalet statslösa i världen inom tio år ska minska från dagens omkring tio miljoner till noll. Statslösa saknar normalt sociala rättigheter, säger UNHCR:s chef Antionio Guterres.

– Kan du föreställa dig att du vaknar upp i morgon och inte har något kreditkort eller körkort, du har inte tillgång till skolor eller sjukvård, och du kan inte ta ett jobb på ett lagligt sätt, säger Guterres i en intervju med brittiska BBC.

Det är alltså den verklighet som möter de omkring tio miljoner statslösa som finns runt om i världen. Var tionde minut föds en människa in i statslöshet, enligt UNHCR.

Att vara statslös innebär att sakna, och förnekas, medborgarskap, och grovt kan de tio miljonerna delas upp i två grupper.

Den första är de som diskrimineras i de länder där de bevisligen bor. Det mest talande exemplet är folkgruppen Rohingyas i Burma, som enligt UNHCR utgör den största andelen av världens statslösa, omkring en miljon människor.

Den andra huvudgruppen är människor som bor i flyktingläger under långa perioder, där framför allt barn som föds på flykt nekas medborgarskap. Här nämns bland andra syrier i Jordanien och Libanon.

Men listan över länder med stort antal statslösa kan göras lång; Elfenbenskusten, Irak, Thailand och forna sovjetrepubliker. Enligt FN finns till exempel i Lettland nästan 300 000 ryssar som förnekas medborgarskap.

Målsättningen med UNHCR:s kampanj, där man tar hjälp av namninsamlingar och kändisar som Angelina Jolie och Desmond Tutu, är att påverka världens regeringar att agera.

Antionio Guterres är hoppfull. De senaste tio åren har trots allt fyra miljoner människor fått medborgarskap, så han tror att kampanjen kan lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".