Läget är mycket jämt i flera viktiga delstater, som i Iowa, Colorado, Georgia, Alaska, New Hampshire och North Carolina. Här röstar väljare i Albany, New York. Foto: Mike Groll/AP/TT

Jämnt i viktiga delstater när amerikanerna går till val

Agneta Furvik direkt från St Louis-förorten Ferguson
1:57 min

Det är val till kongressen i USA i dag och det så kallade mellanårsvalet ser ut att bli en framgång för Republikanerna om man ska tro opinionssiffrorna. Men valet är jämnt i många viktiga delstater.

I valet till senaten är den stora frågan om det blir maktskifte och Republikanerna ser ut att ha goda möjligheter att vinna minst de sex ytterligare platser som krävs för det.

Men läget är mycket jämnt i flera viktiga delstater, som i Iowa, Colorado, Georgia, Alaska, New Hampshire och North Carolina. I valspurten har allt handlat om att få kärnväljarna att gå och rösta, eftersom det kan vara så lite som avgör.

Om Republikanerna skulle vinna majoritet i senaten kommer de få kontroll över båda kamrarna i kongressen. Det skulle i så fall betyda ökade möjligheter för dem att styra politiska förslag och mer inflytande över viktiga utnämningar i administrationen.

I valet till den andra kammaren, representanthuset, ser det ut som att Republikanerna kommer att stärka sin majoritet.

Vallokalerna har varit öppna sedan i morse här i USA, men det finns inga uppgifter än om valdeltagandet, men erfarenheter från tidigare mellanårsval är att republikaner röstar oftare än demokrater och att den sittande presidentens parti straffas av väljare som är missnöjda.

Båda faktorerna missgynnar Demokraterna och president Barack Obamas låga popularitetssiffror har utnyttjats av alla republikanska kandidater.

De första vallokalerna börjar stängas klockan ett i natt svensk tid och de sista i Alaska stänger hela sex timmar senare på grund av olika tidszoner och det kan ta tid innan det är klart hur det gått i senaten.

Dels kan jämna resultat kräva röstomräkning, dels kan det komma att bli utslagsval senare mellan toppkandidaterna i ett par delstater där det är mycket jämt och där vinnaren måste ha 50 procent av rösterna, som i Louisiana och i Georgia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".