Anna Johansson (S), infrastrukturminister. Foto: Lars Pehrson/TT.

"Allvarligt att lokförare inte rapporterar fel"

Ministern: Trafikverket har ansvaret
1:39 min

Infrastrukturminister Anna Johansson ser allvarligt på uppgifterna i Ekot om att lokförare inte anmäler brister och mindre akuta fel vid järnvägen. Enligt en forskarrapport vid Umeå universitet är det vanligt att säkerhetsbrister inte blir åtgärdade.

– Uppgiften om att fel inte rapporteras är allvarlig. Ska vi kunna ha en bra underhållsnivå och kunna åtgärda brister innan de blir stora problem så är rapporteringen väldigt viktig, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Enligt rapporten från Umeå universitet är det vanligt att exempelvis lokförare inte anmäler mindre brister och fel eftersom de inte blir åtgärdade eller att det tar väldigt lång tid innan något görs. Det blir ett normaltillstånd att spåren blir dåliga enligt rapporten.

Infrastrukturminister Anna Johansson säger att detta är Trafikverkets ansvar.

Anna Johansson säger också att den bild som rapporteras stämmer in med det förslag som regeringen utlovat när det gäller att få bättre samordning på underhållet av järnvägen och att staten ska ta ett större samlat ansvar.

– Såväl i budgetpropositionen som i Socialdemokraternas valrörelse aviserade vi att staten måste ta ett mer samlat grepp om järnvägen överhuvudtaget. Det gäller inte minst underhållssidan. Det här kan möjligen vara ett tecken på att det verkligen behövs.

Den tidigare borgerliga regeringen hävdade att det inte skulle bli bättre med statligt återtagande av underhållet av järnvägen. Framförallt skulle det bli mycket dyrare att avsluta kontrakten med alla olika entrepenörer som idag utför underhållet.

Men det är precis vad den rödgröna regeringen tänker göra och det finns inget som säger att det kommer att bli dyrare säger infrastrukturminister Anna Johansson

– I takt med att avtal löper ut ska vi värdera om man ska fortsätta upphandla eller ta upp det i egen regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".