Svenska storbanker granskas av Finansinspektionen i jakt på terrorfinansiering.

Storbankerna granskas för terrorfinansiering

"Vet att det årligen finansieras terrorism"
1:18 min

Finansinspektionen har dragit igång den största granskningen hittills av hur svenska banker arbetar för att motverka terrorfinansiering och penningtvätt. Tidigare undersökningar har visat på brister och nu tittar FI närmare på de fyra storbankerna.

– De har många kunder och det går många transaktioner genom dem. Och det vi tittar på är att bankerna har effektiva rutiner, säger Liselott Alström, jurist på Finansinspektionen.

Finns det finansiering av terrorism via svenska banker?

– Det rör sig om några miljoner kronor varje år.

Vad är det som finansieras i Sverige?

– Det kan jag inte närmare gå in på.

De uppskattningar som FI har gjort är att omkring 100 miljarder kronor tvättas i Sverige varje år. Alltså pengar från brottslig verksamhet som till exempel skickas mellan olika konton så att de ser ut att vara intjänade på ett hederligt sätt.

– När det gäller finansiering av terrorism vill jag i stället inte att målet för mina medel ska synas, och då har jag kanske lite samma upplägg att pengarna kan hoppa mellan de olika kontona för att på så sätt maskera syftet med mina överföringar, säger Liselott Alström.

Några miljoner kronor om året beräknas alltså gå via Sverige till terrorism, men det är lika allvarligt som den mer omfattande penningtvätten eftersom terrorism kan göra så stor skada, enligt FI.

Tidigare rapporter har pekat på brister i arbetet med att granska misstänkta överföringar. Nu vill FI se om bankerna har bra rutiner.

– Om de inte har det kommer vi naturligtvis att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".