Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: TT

Ukraina mobiliserar mot rebellerna

Presidenten: "En fars som strider mot författningen"
1:24 min

Ukrainas president har beordrat militära förstärkningar av städer under i östra Ukraina. Kiev befarar attacker från utbrytarna i Donetsk och Luhansk. Enligt NATO har dessutom ryska trupper rört sig närmare den ukrainska gränsen i öster.

– Ukraina stöder fortfarande fredsplanen från Minsk, men de andra som skrev på det ryskstödda avtalet lever inte upp till avtalet, förklarade president Petro Porosjenko sedan han suttit i möte med sitt säkerhetsråd.

De självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk beslut att hålla val i helgen var ett sådant brott mot Minskavtalet sa presidenten. En fars som strider mot ukrainas författning, enligt Kiev.

Presidenten rustar nu stora städer under ukrainsk kontroll i Donetsk och Luhansk län. Men också landets näststörsta stad Kharkiv får förstärkning inför en eventuell ny offensiv i ett utvidgat krig.
Separatistledaren och valvinnaren från Donetsk Alexander Zasjartjenko har sagt att Mariupol ska återtas av de proryska.

Samtidigt som ukrainska och utländska journalister i separatistkontrollerat område rapporterar om rysk militär framförallt i Luhansk säger NATO att Ryssland flyttat fler trupper mot Ukrainas östra gräns.
EU säger att separatisternas val stoppar chansen till en fredlig lösning av konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".