De vill köpa tyska Vattenfall

Det tyska energibolaget Mibrag har intresse av att köpa Vattenfalls omstridda brunkolsverksamhet i Tyskland. Det bekräftar företaget och dess tjeckiska ägare för Sveriges Radio. 

Daniel Castvaj, talesperson på det tjeckiska energibolaget EP Energy säger att det tyska dotterbolaget Mibrag följer Vattenfalls försäljningsprocess nogrannt och förmodligen också kommer ge sig i den.

EP Energy äger Mibrag till hundra procent sen några år tillbaka. Och ägarbolaget är positivt till det tyska företagets intresse för Vattenfalls brunkolsverksamhet.

– Som ägare kommer vi stödja Mibrag helt i en sån process, säger Daniel Castvaj.

Han betonar dock att inga konkreta förhandlingar om ett köp har inletts.

Mibrags presstalesperson Sylvia Werner bekräftar sitt företags intresse för Vattenfalls tyska brunkol.

Hon skriver i ett mejl till Sveriges Radio att "Mibrag har med intresse noterat att Vattenfall vill sälja sin Brunkolsdel. För tillfället rådgör Mibrag med ägarna om hur vi ska gå vidare i processen".

Några vidare kommentarer vill företaget inte ge i nuläget.

Men EP Energy har också bekräftat företagets intresse till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Än är det förstås alldeles för tidigt att säga om Vattenfall kan sälja eller inte, men intresset från Tjeckien och Tyskland visar åtminstone att det finns köpintressenter.

Mibrag driver två brunkolsbrott i Tyskland sen tidigare.

De tyska Miljöpartiet och tyska miljöorganisationer har dock krävt av den svenska regeringen och Vattenfall att man av miljöskäl ska avveckla brunkolsverksamheten i Tyskland istället för att sälja den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".