1 av 3
Senator Mitch McConnell, republikan (t. v.), och amerikanska väljare(t. h.). Foto: TT
2 av 3
Amerikaner röstar i Lancaster. Foto: TT
3 av 3
En pappa och hans dotter vid röstningsbås i Mount Kisco, New York. Foto: TT.
Mellanårsvalet i USA

Republikanerna säkra på valseger

Pastorn: "Svartas röst räknas inte"
1:08 min

Republikanernas minoritetsledare i senaten är säker på att få makten i hela den amerikanska kongressen. 
– Segern känns i luften, vi tar hem det,  sade senator Mitch McConnell på ett sista valmöte i delstaten Kentucky. 

Alla 435 representanthusplatser, en tredjedel av platserna i senaten och 36 delstatsguvernörer. Det, samt bland annat frågan om laglig marijuana, tar amerikanska väljare ställning till i tisdagens mellanårsval. Republikanerna spås stora framgångar.

– Presidentens politik har verkligen misslyckats, sade representanthusets republikanske talman John Boehner med emfas, när han kampanjade hemma i Ohio bara några timmar innan vallokalerna öppnade.

Boehner, liksom många partikamrater, har försökt få mellanårsvalet till en omröstning om Demokraterna i allmänhet och president Barack Obama i synnerhet. Och Republikanerna spås stora framgångar, i ett USA präglat av missnöje, ekonomisk oro och politikerförakt.

Vallokalerna öppnade redan klockan sex på morgonen lokal tid (lunchtid svensk tid) i Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York och Virginia. De sista vallokalerna stänger först 19 timmar senare på en ögrupp i Stilla havet, skriver Washington Post.

Det är osäkert när valresultatet är klart. De första resultaten väntas komma in klockan ett i natt svensk tid.  Flera opinionsmätningar pekar på att partiet, som redan har majoriteten i representanthuset, behåller den kammaren och även tar över senaten. För att det ska ske måste dock Republikanerna vinna över minst sex platser (de har i dag 45 av senatens 100) och i flera av dessa val är det mycket jämt.

Stort fokus ligger på delstaterna New Hampshire, North Carolina och Georgia på östkusten - samt Louisiana, Kansas, Iowa, Colorado och Alaska där det opinionsmässigt står och väger. I Kentucky har Mitch McConnell, i dag minoritetsledare i senaten, fått kämpa hårt och satsa stora summor pengar för att hålla sin demokratiske utmanare Alison Lundergan Grimes stången. Mätningar tyder på att satsningen betalar sig och att McConnell kan se fram emot att bli majoritetsledare.

I Georgia är kampen hård mellan republikanen David Perdue och demokraten Michelle Nunn. Delstatslagar kräver att vinnaren här - liksom i Louisiana - får över 50 procent av rösterna, annars blir det en andra valomgång. I värsta fall gör det att resultatet i senatsvalet kan dra ut på tiden.

Stor uppmärksamhet har även det jämna guvernörsvalet i Florida fått. Sittande republikanen Rick Scott har utmanats av den före detta guvernören Charlie Crist, som avgick 2011. Crist har tidigare varit republikan och oberoende men har nu bytt partifärg till Demokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".