Kommuner tar tid på sig att enas om ledarskap

Det saknas vinnande block
1:52 min

Det tar ovanligt lång tid för kommunerna att komma fram till vem som ska styra efter årets val. Det är nu två månader kvar tills allt måste vara klart men färre än hälften av kommunerna är redo.

Anledningen är att många kommuner saknar ett tydligt vinnande block när Sverigedemokraterna blivit vågmästare. Ett sådant exempel är Knivsta där Klas Bergström företräder Moderaterna.

– Det har dragit ut väldigt mycket på tiden och vi är fortfarande inte färdiga med de valen som ska göras. Från Alliansens sida hävdar vi principen att störtsa politiska grupperingen ska få tillsätta nämnder och så därför att alternativet är att SD på olika sätt kan spela ut partierna mot varandra, säger Klas Bergström från Moderaterna Knivsta.

Problemet i Knivsta är att inget av blocken har majoritet och att Sverigedemokraterna blivit vågmästare, en situation som många kommuner handskas med just nu.

Och det tar längre tid än vanligt för kommunerna att komma fram till vem som styra. Framförallt är det Sverigedemokraternas starka vågmästarroll som gör att det nu blivit en mer komplicerad process att komma fram till vem eller vilka som får makten ute i kommunerna.

Med mindre än två månader kvar till alla måste vara klara har inte ens 120 av landets 290 kommuner kommit fram till vem som ska styra kommunen. 

– Dels handlar det om att man ska ha ett blocköverskridande styre och då ska vilka partier som ska samarbeta och sedan ska de också förhandla så att de känner att de mindre partierna också får igenom några av sina viktiga frågor, säger Lotta Lieberg som är utredare på Sveriges kommuner och landsting.

Enligt Lotta Lieberg är ett resultat av det nya politiska landskapet att vi nu kan förvänta oss fler blocköverkskridande samarbete än tidigare i kommunerna.

Det är också det som Socialdemokraterna i Knivsta hoppas på.

– Vårt förslag är att vi tillsammans med alliansen hittar en bra väg framåt, säger Claes Litsner, socialdemokrat i Knivsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".