Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Bertil Ericson/TT.

Riksbankschefen: Inför amorteringskrav nu

Den kraftiga ökningen av hushållens bolån måste dämpas. Därför bör amorteringskrav införas, anser riksbankschefen Stefan Ingves.

"Det är hög tid att trycka på bromsen så att skulduppbyggnaden hejdas", skriver Riksbankens chef Stefan Ingves på DN Debatt i dag. Men det är något som riksbankchefen sagt flera gånger tidigare.

– Det här är inget nytt. Det blev mycket rabalder efter Riksbankens beslut att sänka styrräntan till noll procent. Nu vill Stefan Ingves ge sin syn. Det han gör är att han går ut och försvarar den penningpolitik som Riksbanken har fört, säger Ekonomiekots Johan Prane.

Stefan Ingves försvarar skriver att Sverige har haft god tillväxt sedan det värsta krisåret 2009, särskilt i jämförels med Euroländerna. Dessutom en jämförelsevis låg arbetslöshet. Men Riksbanken har fått kritik för att man väntat för länge med att sänka räntan.

– Riksbankens linje har fått kritik från både näringslivet och facket som menar att arbetslösheten skulle vara lägre om räntan hade sänkts tidigare, säger Johan Prane.

Ett av Riksbankens motiv för att inte sänka räntan tidigare var att hushållens skulder skulle öka.

Nu när Riksbanken sänkte räntan för att få bukt med den låga inflationen är risken att de svenska hushällens skulder växer ytterligare. Ingves skriver själv att bolånen  i dag ökar mer än dubbelt så snabbt som BNP.

För att undvika en bostadsbubbla som spricker föreslår Stefan Ingves att amorteringskrav ska införas på bolånen som ett första steg. "De åtgärder som kommer att krävas är måhända inte alltid populära med det kommer inte att bli lättare längre fram - särskilt inte den dag räntan stiger", skriver Ingves.

– Riksbanken behöver hjälp från andra myndigheter och politiker. Penningpolitiken räcker inte till, säger Ekonomiekots Johan Prane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".