Trängselskatten ska bort, ansåg en majoritet av göteborgarna i folkomröstningen i september. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Moderaterna i Göteborg splittrade

"Demokrati innebär att man lyssnar"
1:57 min

Det råder öppen strid inom moderaterna i Göteborg. Frågan har satts på sin spets om hur partiet ska hantera folkomröstningens nej till trängselskatt och det så kallade Västsvenska paketet. Det efter att kommunalrådet Martin Wannholt, som fick flest personkryss i valet, petas från en plats i kommunstyrelsen. 

– Jag tycker att det hade varit naturligt att utse Martin Wannholt till kommunalråd även om han var emot partilinjen. Det här är inget som partiet kan låta bli att bry sig om. Demokrati innebär att man ska lyssna på människorna och det har man inte gjort i det här fallet, säger Lars-Åke Skager (M) f d kommunalråd i Göteborg.

Striden inom moderaterna i Göteborg tog fart när kommunalrådet Martin Wannholt strax innan valet gick emot partilinjen och öppet kritiserade den tågtunnel som ska byggas under Göteborg och som ingår i den infrastruktursatsningar som finansieras av trängselskatten.

Kritiken tros vara en bidragande faktor till att det blev ett nej till trängselskatten i folkomröstningen.

Men väljarna belönade motståndet och Martin Wannholt fick flest personkryss av alla.

Men det hjälpte inte Martin Wannholt som petas från sin plats som kommunalråd. Vilket fick moderata väljare att samlas till demonstration och en Facebookgrupp till förmån för Wannholt har på bara några dagar fått över 700 medlemmar.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap menar att partiet står i en svår kris.

– Om frågan förblir öppen och förblir omdiskuterad under lång tid så kommer konflikten inom moderaterna också finnas kvar under lång tid.

Moderaternas valberedning motiverar petningen med att partiet fått en mindre kommunalrådspost och att man måste ta hänsyn till en jämn könsfördelning.

– I frågan om Västsvenska paketet och trängselskatten är alla partier utom Vägvalet och Miljöpartiet splittrade, möjligen är splittringen tydligare inom moderaterna, säger Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i Göteborg.

Men Lars-Åke Skager känner sig sviken av sin lokala partikamrater.

– Det här tyder på att ingen människa bryr sig om vad folket tycker och det kan inte vårt parti stå bakom, säger Lars-Åke Skager.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".