Republikanernas ledare i senaten Mitch Mitchell säkrade ett mandat som partiet redan innehade. Foto: J. Scott Applewhite/TT
Mellanårsvalet i USA

Republikaner vinnner senaten

Behövde sex nya platser
1:13 min

Republikanerna får majoritet i senaten, uppger amerikanska medier på nätet. Därmed kontrollerar partiet hela USA:s kongress.

Med 32 procent av rösterna räknade i West Virginia hade Shelley Moore Captito en betryggande ledning över demokraternas Natalie Tennant. I Arkansas ser det ut som att republikanernas utmanare Tom Cotton kunde besegra demokratiske senatorn Mark Pryor.

Republikanen Mike Rounds har enligt flera USA-medier ett försprång i South Dakota. Därmed ser partiet ut att ha säkrat hälften av de sex mandat som är nödvändiga att erövra från demokraterna för att få majoritet i senaten.

I Kentucky säkrade republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell ett mandat som partiet redan innehade, sedan Demokratiska partiets utmanare Alison Lundergan Grimes erkänt sig besegrad.

Mitch McConnells återval i Kentucky är dock inget som ritar om den politiska kartan. Men han blir senatsledare om republikanerna lyckas få tillräckligt många mandat och därmed får full kontroll över kongressen. I dag har partiet majoritet i representanthuset, och valet väntas inte ändra på det.

NBC News prognos natten till onsdagen (svensk tid) är att republikanerna får 242 platser i representanthuset mot demokraternas 193. Felmarginalen är plus-minus åtta mandat.

Även CNN förutspår i en prognos att republikanerna behåller majoriteten i representanthuset. Tv-bolaget förutspår att republikanerna får 226 av de 435 mandaten. Det är betydligt färre än de 242 mandat som partiet får enligt den prognos NBC News publicerade tidigare under natten.

Mellanårsvalet förutspås bli ett stort bakslag för president Barack Obama och hans demokrater.

Flera vallokalsundersökningar visar på ett stort missnöje med kongressens arbete, liksom med president Barack Obama.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".