Den amerikanske republikanen Mitch McConnell. Foto: J. Scott Applewhite/TT
Mellanårsval i USA 2014

Framgångar för republikanerna - bakslag för Obama

"Ni kommer att höras i Washington"
1:40 min

Det blir maktskifte i senaten där republikanerna nu har vunnit majoriteten. De har dessutom stärkt sin majoritet i representanthuset.

En av valets segrare är senator Mitch McConnell från Kentucky, som vill bli majoritetsledare i senaten, en position som ger möjlighet att styra dagordningen över arbetet där.

McConnell har redan lovat öka pressen på president Barack Obama att gå med på republikanska förslag, men det låter i de första kommentarerna som att Ted Cruz, också han republikan med stöd av teapartyrörelsen, kommer att vilja ta strid om ledarposten.

Cruz vill driva en tuff republikansk linje och är mindre intresserad av att kompromissa.

Republikanerna gick till val på att kritisera president Barack Obamas politik och ledarskap och spänningen är stor i Washington hur republikanerna nu ska spela sina kort i kongressen där de nu har majoritet i båda kamrarna.

Rösträkningen är inte över än, men republikanerna har tagit 52 av senatens hundra platser och vann i Colorado, Iowa, Arkansas och North Carolina. De tog South Dakota, West Virginia och Montana.

Republikanerna ökade dessutom sin majoritet i representanthuset med hittills nio platser.

President Obama har bjudit in till samtal efter det nya läget men de flesta bedömare räknar med att den politiska låsningen fortsätter, men att republikanerna har behov att demonstrera för väljarna att de kan enas om förslag och att ansvaret för att säga nej till reformer och anklagelser för att inget blir gjort, ska skiftas till presidenten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".