President Obama måste hantera en republikansk kongress. Foto: TT

Valet i USA: Så påverkas politiken

Statsvetare: Kan tvinga fram veto från presidenten
2:20 min

I gårdagens kongressval i USA tog republikanerna kontroll över senaten och har nu majoritet i kongressens båda kamrar.

– Republikanerna kan blockera presidentens nomineringar, de kan föra fram sina frågor lättare, ordna förhör i kammaren och jag tror att de kommer driva fram förslag som presidenten måste lägga in sitt veto mot, för att markera skillnader, säger John Fortier som är statsvetare på Bipartisan Policy Center I Washington som arbetar för bättre samarbete i kongressen.

Allan Lichtman, som är professor i amerikansk historia på American University i Washington och som studerat val sedan trettio år tillbaka, pekar på senatens makt över vem som blir domare i Högsta Domstolen, en maktposition som kan innehas i decennier över flera presidenskiften.

Ruth Bader Ginsburg, en av de liberala domarna som är 82 år gammal, har låtit förstå före valet att hon inte tänker sluta om republikanerna skulle ta senaten och därmed få större chans att utse en konservativ domare istället.

Allan Lichtman tror att utsikterna ökar nu för en uppgörelse mellan partierna om immigrationspolitiken, bland annat villkoren för drygt elva miljoner papperslösa. Skälet är att det är avgörande för framtiden för republikanerna att få stöd i en växande grupp väljare med latinamerikansk bakgrund.

– De får svårare att ducka i immigrationsfrågan om de har majoriteten också i senaten, säger Lichtman om republikanerna.

Både Lichtman och Fortier räknar med att låsningen mellan kongressen och presidenten kommer att fortsätta, men Fortier ser "glimtar av hopp".

– I frihandelsfrågor kan det vara lättare för presidenten med en republikansk kongress, det kan bli uppgörelser om företagsskatter och presidenten kan få lättare att få stöd för insatser i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".