Foto: Hasse Holmberg och Leif R Jansson/TT

Nu kommer första snön till Mellansverige

Nu är det dags att rota fram vinterkängorna och byta däck på bilen om du bor i Mellansverige. I alla fall om man ska tro SMHI:s prognos - inom det närmsta dygnet väntas den första snön falla där.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för att den första snön väntas falla i stora delar av Svealand och norra Götaland. 

– Det gör vi för att vi inte har haft något snöfall där tidigare den här säsongen, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

De områden som berörs av snöfallet är från Jönköpings län i söder till norra Västergötland mellan Vänern och Vättern, Östergötlands län och vidare norrut mot Sörmlands och Örebro län och upp till Västmanland och Uppsala län. Upp till fem centimeter snö väntas komma.

– Det är ungefär samma mängder i alla områden, förutom i Jönköpings län där de stora skillnaderna finns. Där kommer höjden på terrängen att spela roll, säger Emil Björck.

I Svealands östliga delar, som Stockholms län och Upplandskusten, väntas nederbörden komma som regn i stället för som snö.

I går gick SMHI ut med en klass 2-varning för ymnigt snöfall i delar av Norrland. Varningen klassades under eftermiddagen ner och snökaoset uteblev.

Hur pålitlig är den här prognosen?

– Det har konvergerat i våra prognoskörningar, det vill säga att det det ser ut som att det mer och mer övergår i snöfall i det här området. Men snöfall är en svår parameter, säger Emil Björck.

Dels krävs det små temperaturskillnader, om temperaturen ligger runt nollan, för att nederbörden ska komma ner som regn eller snö. Dels beror det på vilken temperatur det är på marken, säger Emil Björck.

Det väntade snöfallet i Mellansverige ser dock inte ut att ligga kvar särskilt länge. Natten till fredag drar lågtrycket bort österut mot Finland och till helgen väntas en varmfront komma in över området.

– Om snön lägger sig kan den ligga kvar över fredagen, men det blir inget långvarigt, säger Emil Björck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".