Burkina Fasos militärstyre under ökad press

Sanktioner hotar landet
1:29 min

Pressen ökar på militären i Burkina Faso att släppa ifrån sig makten. Afrikanska unionen har hotat med sanktioner och i dag onsdag kommer presidenterna från Ghana, Senegal och Nigeria till landets huvudstad för förhandlingar med militärledningen.

I Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou är inte mycket som påminner om det folkliga upproret utöver ett antal brända byggnader, bland annat parlamentet och presidentens partihögkvarter. Trafiken flyter på som vanligt, butikerna är öppna och gubbarna på gatukaféet debatterar om vad som nu ska hända med landet.

Sedan militären i form av överstelöjtnant Isaac Zida tog makten i helgen, efter det att president Blaise Compaoré avgick i fredags, har pressen bara ökat från både oppositionen och omvärlden om att ett civilt styre måste återinrättas.

I måndags gav Afrikanska Unionen militärledningen ett ultimatum om att införa civilt styre inom två veckor, annars blir det sanktioner mot Burkina Faso. Landet kan uteslutas från Afrikanska unionen och reserestriktioner mot ledningen är några möjliga konsekvenser.

Överstelöjtnant Zida, som i går satt i möten med oppositionsledare och aktivister, har i princip gått med på ultimatumet. Enligt den facklige ledaren Joseph Tiendrebeogo har överstelöjtnant Zida sagt att om alla parter kommer överens så finns inga hinder för ett civilt styre inom två veckor.

För att ytterligare sätta press på militärledningen så kommer under onsdagen presidenterna från Ghana, Senegal och Nigeria till huvudstaden, för att som det heter, underlätta en politisk lösning av krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".