Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Efter Demokraternas nederlag: "Obamas eftermäle redan klart"

Erik Åsard: Placerad i historien genom att bli vald
2:29 min

Barack Obama påbörjar nu sina sista två år som USA:s president. Efter mellanårsvalet tvingas han hantera en republikansk kongress som gör det svårt för presidenten att styra. Det kan påverka hans politiska avtryck, men Obamas plats i historieböckerna är redan klar, menar USA-experten Erik Åsard.

SENATEN

REPRESENTANTHUSET

– Han är ju ovanlig på det sättet att han redan är placerad i historien genom att han blev vald 2008. Det är två saker som kommer att stå om honom i historieböckerna, oavsett vad som händer de kommande två åren. Det första är att han var den förste svarta presidenten i USA:s historia. Det andra är att han fick igenom sin sjukvårdsreform 2010.

– På något sätt är hans eftermäle redan klart, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.  

Hur Obama väljer att hantera de sista åren av sitt presidentskap kommer att styras mycket av hur Republikanerna väljer att agera. Enligt Erik Åsard har Republikanerna två vägar att välja. Den ena är att samarbeta med presidenten i frågor där det finns en samsyn. Men det tror inte Åsard är troligt.

– Jag skulle tro att det ligger närmare till hands att de kommer att utmana presidenten genom att lägga republikanska förslag som Obama inte kan rösta för. Då kommer han att lägga sitt veto och då blir det fullständigt stillastående, säger han.

Genom att göra det svårt för Obama att driva sin politik kan då Republikanerna lägga skulden på presidenten för att ingenting händer.

– Jag förutspår ett fortsatt dödläge och en fortsatt strid om makten med sikte på nästa val. Valkampanjen för presidentvalet 2016 börjar i dag, säger Erik Åsard.

Trots att Obamas plats i historieböckerna redan är klar så tror Erik Åsard att Barack Obama funderar över sitt eftermäle.

– Jag tror att han kommer att ägna mer tid åt utrikespolitiken än inrikespolitiken de kommande åren. Det finns flera krishärdar som Mellanöstern, Nordkorea, Iran, förhållandet till Ryssland och klimatpolitiken inte minst där det är klimatmöte i Paris nästa år. I utrikesfrågor har presidenten mycket större möjligheter att själv agera, säger Erik Åsard.

Det svikande stöd som Obama har drabbats av i mellanårsvalet är inte unikt. Fenomenet har drabbat alla presidenter som suttit två mandatperioder, med undantag för Bill Clinton 1998.

– Historiskt är det så att en president som blir omvald, som Obama blev 2012, så straffas administrationen av väljarna. Just när presidenten har suttit i sex år brukar man kalla det ”Six-year itch”.

Det allmänna missnöjet med president Obama har Republikanerna använt i sin valtaktik genom  att kritisera Barack Obamas politik och person. Men även vissa demokrater har tagit avstånd från sin egen president.

– Det har att göra med det allmänna missnöjet, men det är inget nytt. Det var likadant för George W Bush när han var president och även för Clinton. Sitter de tillräckligt länge så blir de impopulära. Det är en slags naturlag, säger Erik Åsard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".