Fallande oljepris sänker Lundin Petroleums vinst

Nordsjöolja på lägsta nivån på 4 år
0:52 min

Oljebolaget Lundin Petroleums resultat för det tredje kvartalet dras ner av prisfallet på råolja. Bolagets vinst nästan halverades jämfört med samma period förra året, men var ändå bättre än väntat.

Lundin Petroleum redovisar en vinst före skatt på motsvarande 387 miljoner kronor för juli, augusti och september. Det kan jämföras med vinsten på 721 miljoner samma månader i fjol. Även omsättningen sjönk.

Samtidigt som vinsten var lite bättre än förhandstipsen från dem som följer bolaget nära var nedgången i produktionen oväntat stor.

Lundin Petroleum hardet mesta av sin olje- och gasproduktion i Norge. Priset på Nordsjöoljan har har fallit sedan i somras till den lägsta nivån på fyra år, men Lundin hävdar i rapporten att bolaget kan stå emot ett lågt oljepris under långa perioder. Ett fat Nordsjö-olja kostade på onsdagsförmiddagen 82,20 dollar.

Kommande år väntas Lundin öka sin oljeproduktion ordentligt när nya oljefält tas i bruk. På sikt kommer det stora Johan Sverdrup-fältet bli mest betydelsefullt och väntas bli en av världens mest lönsamma oljetillgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".