Foto: Marit Hommedal/Scanpix.

Fallande råoljepris skapar problem för oljeproducenter

Oljeprojekt kan slås ut
3:27 min

Råoljepriset fortsätter ned och når nya bottennivåer. Det innebär att en rad oljeproducerande länder kommer att få problem, säger Kristian Åström, ekonomisk korrespondent på Sveriges Radio.

– Sett ur ett historisk perspektiv är ett oljepris på 80 dollar inte lågt, men i närtid är det ett bottenpris och framför allt är priset lågt i förhållande till vad flera oljeproducerande länder räknat med när de satte sin budget, säger Kristian Åström.

Saudiarabien, Venezuela, Oman och en rad andra länder behöver ett pris på 100 dollar för att inkomsterna ska täcka utgifterna i budgeten. Ett pris på 80 dollar leder till stora underskott.

Länderna har då att välja mellan att ta av sina buffertar, ifall några finns, eller att skära i utgifterna. Men skulle det ske så finns risk för demonstrationer och social oro när breda välfärdsprogram och subventioner på mat och bränsle tas bort.

För Europa är ett lågt oljepris en fördel eftersom européerna importerar stora mängder olja. I Sverige har tex bensinpriset sjunkit. Men samtidigt har ett lågt oljepris inte samma effekt som tidigare.

– På 80-talet såg den industriella strukturen annorlunda ut, med en stor andel tillverkningsindustri. Den industrin finns i dag i Asien, och Europa har minskat sitt oljeberoende. Därför har inte heller det låga oljepriset samma positiva konjunktureffekt som tidigare, säger Kristian Åström. 

Tvärt om kan ett lågt pris i dag försvåra andra problem i den europeiska ekonomin.

– Inflationen sjunker och ligger farligt nära deflation. Centralbankerna försöker stimulera ekonomin men hittills med begränsad framgång. Ett lågt oljepris gör inte saken bättre.

Så vilka orsaker ligger bakom att priset har sjunkit från 120 dollar i somras till nu 80?

 – Världskonjunkturen försvagas, och Kinas enorma tillväxttakt har tappat fart. Samtidigt har utbudet av olja ökat, säger Kristian Åström.

Tidigare har Saudiarabien fungerat som en prisreglerare. Saudiarabien är världens största producent och när ett överskott uppstod på marknaden så minskade saudierna sin produktion för att hålla uppe priset. Den här gången agerar saudierna annorlunda, enligt Kristian Åström.

– I oljebranschen florerar flera rykten. Men den enkla förklaringen är troligtvis att saudierna vill ta tillbaka marknadsandelar och slå ut produktion som tillkommit och som har höga produktionskostnader.

Den amerikanska skifferoljan, sandolja i Kanada och olja från stora djup ute till havs är produktion som är kostsam. Flera oljeanalytiker räknar med att projekt kan komma att läggas ner eftersom de inte längre är lönsamma. Men åsikterna går isär om hur stor denna utslagning blir.

– Det avgörande är hur länge som oljepriset stannar på en nivå kring 80 dollar eller tom sjunker ytterligare. 80 dollar ses som smärtgräns för många amerikanska skifferprojekt.

Den 27 november har oljekartellen OPEC möte. Frågan är då ifall medlemmar som idag drabbas av det låga priset, kan förmå saudierna att minska sin produktion eller om flera mindre producenter går samman och drar ned produktionskvoten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".