Den republikanske guvernören Bruce Rauner firar sin vinst över den demokratiska kandidaten efter guvernörsvalet i Illinois. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Republikanerna gick även framåt i guvernörsvalen

Debatt om distans till Obama
1:45 min

Republikanerna vann stort i det amerikanska mellanårsvalet, tog majoriteten i kongressen och stärkte sin ställning bland delstatsguvernörer runt om i landet. President Barack Obamas parti, Demokraterna, led en svidande förlust.

Demokraterna förlorade senatsvalet även i delstater där de hade räknat med att vinna - som i North Carolina. I Virginia, som Demokraterna trodde skulle vara en promenadseger, är resultatet så jämnt att det kan bli omräkning av rösterna.

Den republikanska segervågen innebär inte enbart att de tar senaten, utan också att de stärker sin majoritet i representanthuset, där de vunnit över demokratiska kandidater också i distrikt som stödde Barack Obama i förra presidentvalet.

Förutsägelser om att Republikanerna skulle tappa i guvernörsvalen, som hölls i 36 delstater, visade sig vara helt fel, de stärkte tvärtom sin ställning där också.

Guvernören är sin delstats politiska ledare och har stor makt. Det ser ut som att Republikanerna vunnit guvernörsvalet i ytterligare fem delstater, men inte förlorat i någon. De fortsätter leda i omdebatterade Florida och Wisconsin och behåller Kansas. Republikanerna vann guvernörsvalen i Illinois, Massachusetts och Maryland, delstater där Demokraterna är starka.

Republikanernas framgångar har förklarats både med att deras väljare traditionellt röstar oftare i mellanårsvalet och att president Obama har låga popularitetssiffror, men oavsett skälen är valet ett kännbart nederlag för presidenten och hans parti.

Debatten började omedelbart om det var rätt taktik av många demokratiska kandidater att distansera sig från Obama i valet, och därmed samtidigt avstå från att dra nytta av en ljuspunkt för regeringen, att amerikansk ekonomi går bättre och att sysselsättningen ökar. Senast i dag kom en ny siffra om ökad sysselsättning i oktober med 230 000 personer.

President Barack Obama har bjudit in kongressens ledning till samtal på fredag, men ska kommentara valutgången på en presskonferens i kväll, svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".