Jernhusen skriver till Ekot att de måste agera när resenärer hindras från att ta del av den service de har rätt till. Foto: TT

Jernhusens satsning: Få bort hemlösa från stationshus

Stadsmissionen: "Skuffar undan problemen"
1:51 min

Ett 50-tal stationshus runtom i Sverige ägs av fastighetsbolaget Jernhuset. Nu vidtar företaget åtgärder för att få bort hemlösa personer från stationerna.

Klagomålen från resenärer har enligt Jernhusen ökat kraftigt under hösten. Därför har företaget nu börjat sätta upp skyltar som säger att bara personer med giltiga färdbevis får använda stationernas sittplatser.

Linköping är den första ort som har fått skyltar uppsatta på bänkarna inne på stationen. Enligt Jernhusen kommer åtgärder att vidtas på fler orter för att försöka komma till rätta med det problem som enligt företaget har ökat den senaste tiden.

Problemen handlar bland annat om att resenärer inte kan använda stationernas väntsalar eller toaletter, eftersom bänkar används som sovplatser och toaletter som duschplatser.

Jernhusen vill inte låta sig intervjuas, men i ett skriftligt uttalande till Ekot säger företagets säkerhetschef Leif Svensson att företaget måste agera när resenärer hindras från att ta del av den service de har rätt till.

En som reagerar på Jernhusens beslut är Daniela Andreoli, enhetschef på Stadsmissionen i Göteborg, som har en omfattande verksamhet som vänder sig till hemlösa:

– Jag träffar ju människorna när de är som allra mest utsatta när de kommer till vår verksamhet. Och för personerna i fråga kan ju det här bli förödande. Det kan ju handla om att man fryser ihjäl en natt när man måste gå ut och det kanske är minusgrader ute, säger hon.

Enligt Jernhusens skritliga kommentar så har företaget tagit kontakt med flera kommuner för att hitta lösningar för de hemlösa som. Vad det kan handla om för lösningar framgår inte.

Daniela Andreoli på Göteborgs stadsmission säger att hon har förståelse för att ett företag som Jernhusen måste se till sin egen verksamhets bästa.

Men samtidigt menar hon att kommuner och privata aktörer har ett gemensamt ansvar för att hemlösa inte bara stängs ute, utan att det finns några alternativ.

– Jag tror inte på lösningar att man bygger bort och skuffar undan problemen. Nånstans måste lösningarna riktas till personerna, säger Daniela Andreoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".