Skatteverket förlorade mot Nordic capital. Foto: Christine Olsson/TT.

Staten riskerar miljardsmäll efter förlust i skattemål

"En prestigeförlust för Skatteverket"
2:05 min

Staten förlorade det stora skattemålet mot ett riskkapitalbolag. Högsta instans ger inte prövningstillstånd i ett fall där Skatteverket ville att Nordic capital skulle betala 700 miljoner i arbetsgivaravgifter och skatt. Beskedet kan påverka många liknande processer och innebära flera miljarder i missade skatteintäkter för staten.

Beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen är en prestigeförlust för Skatteverket, menar Roger Persson-Österman, professor på Stockholms universitet.

– Det har ju varit en väldig debatt kring de här målen, där många ledande akademiker har förutspått den här utgången. Skatteverket har ändå framhärdat sin ståndpunkt, men kan nu sägas ha förlorat. Det uppfattas av väldigt många som en prestigeförlust för Skatteverket, säger Roger Persson-Österman.

Skatteverket har under lång tid menat att Nordic capital betalar för lite skatt när det gäller en särskild bonusform som kallas ”carried interest”.

Skatteverket tycker att bonusen ska ses som en inkomst av tjänst och att riskkapitalbolaget därför borde betala 55 procent i skatt medan Nordic capital i stället anser att det rör sig om en kapitalinkomst med en skatt på runt 25 procent. 

Förra året gav kammarrätten Nordic capital rätt, bonusen är en kapitalinkomst och ska beskattas därefter.

Skatteverket överklagade, men nu har alltså högsta förvaltningsdomstolen meddelat att målet inte kommer tas upp och kammarrättens dom står fast.

Beskedet innebär att Nordic capital nu slipper att betala över 700 miljoner kronor extra i arbetsgivaravgifter. Kristoffer Melinder, partner på Nordic capital, är nöjd.

– Vi tycker att det är skönt att Högsta förvaltningsdomstolen nu förtydligar Kammarrättens dom från i december och att vi tydligt kan sätta punkt för de här processerna, säger han.

Men för Skatteverket och för alla skattebetalare kan beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen få stora konsekvenser då det kan påverka ett hundratal liknande mål som nu pågår.

I förlängningen kan det handla om missade intäkter för staten om flera miljarder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".