Barack Obama, USA:s president. Foto: TT

Obama om förlusten: "Jag hör er"

"Till alla er som inte röstade, jag hör er också"
1:41 min

Efter att demokrater över hela USA i går led svidande förluster i mellanårsvalet framträdde i kväll president Barack Obama för att ge sin syn på det nya läget i Washington. Obama har nu en helt republikansk kongress emot sig.

Republikanerna har säkrat majoriteten i senaten och utökat sin dominans i representanthuset. I sitt tal i kväll inledde Obama med att säga att han har fötstått väljarnas budskap:

– Jag vill börja med att säga till alla er som gick och röstade i går att jag hör er. Till alla er som inte röstade, jag hör er också, sade Barack Obama.

Den amerikanske presidenten syftade på de dryga 60 procent av landets väljare som inte alls deltog i valet. Tappet är tydligt bland de som brukar kallas demokratiska kärnväljare, många unga och många minoriteter.

De dryga 30 procent som valde att rösta i mellanårsvalet var mestadels republikaner, och därför vann också republikanerna denna temperaturtagning av USA:s syn på sina politiska ledare.

Valresultatet innebär enligt alla bedömare inte enbart en ny republikansk våg över USA, utan minst lika mycket en ren protest mot passiva politiker och partipolitiska bråk i Washington.

Nu står både president och kongress inför att tillsammans försöka kompromissa på de områden där det är möjligt, även om utgångsläget är att skillnaden mellan demokrater och republikaner i många frågor är som natt och dag.

Men Obama lovar att på allvar överväga alla kongressförslag, och den nye majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, lovade i sitt tal i kväll detsamma när det gäller demokraternas förslag.

Just nu är det dock oklart hur det där samarbetet ska gå till. Det enda klara, och riktigt viktiga beskedet i kväll, var egentligen Mitch McConnells garanti till USA och omvärlden.

McConnell har gjort klart att han inte under några omständigheter kommer att bidra till ännu en stängning av den amerikanska statsapparaten av den sort som kongressens republikaner drev fram förra hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".