Intensiva förhandlingar gav resultat. Foto: Issouf Sanogo/TT.

Val i Burkina Faso nästa år

Optimism i Oagadougou
1:34 min

I Burkina Faso har intensiva förhandlingar lett fram till en överenskommelse om att val ska hållas om ett år och att en övergångsregering ska styra landet till dess. Den militära ledningen har fått ett ultimatum - om två veckor ska ett civilt övergångsstyre vara på plats - annars väntar sanktioner.

De flesta i huvudstaden Oagadougou verkar tro att den politiska krisen kommer att lösa sig.

Coulibaly Zié deltog i de enorma demonstrationerna förra veckan som till slut ledde till att president Blaise Compaoré, efter 27 år vid makten, avgick från sin post. 

"Vi var trötta på honom, vi vill att andra tar över, det är det som är den demokratiska vägen", säger han när jag träffar honom på ett fik i huvudstaden Ouagadougou.

I går pågick intensiva förhandlingar på ett lyxhotell här mellan överstelöjtnant Isaac Zida, som tog makten i helgen, och presidenterna från Ghana, Senegal och Nigeria som i första hand representerar den regionala organisationen Ecowas.

Där kom man sent på kvällen överens om att ett civilt råd ska styra landet under en tolvmånadersperiod fram till nya val i november nästa år. Ingen person som ingår i detta råd ska då kunna ställa i valet.

Troligen kommer rådet bestå av medlemmar från politiska oppositionspartier, civila organisationer, men också religiösa och traditionella. Delar av oppositionen håller också dörren öppen för att armén ska kunna ingå i detta råd.

Och Coulibaly Zié på fiket är säker på att armén kommer ge med sig:

– Militären har lyssnat på alla parter, och de vill väl. Den vill inte hamna i samma läge som i grannlandet Mali, där det ledde till hårda reaktioner från omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".