Inga tåg i sikte. Foto: Michael Probst/TT.

Rekordlång tågstrejk hotar i Tyskland

Merkel vädjade till parterna
1:59 min

Lokförarna vid det tyska statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn gick ut i strejk i natt. Strejken ska pågå till måndag, men lokförarna hotar med att den blir längre om inte arbetsgivaren går med på deras krav om kortare arbetstid och femprocentig löneökning.

Strejken väcker kraftig debatt i Tyskland och förbundskansler Angela Merkel vädjade till parterna i går. Det är ovanligt att Angela Merkel har offentliga synpunkter på strejker i sitt land. Men nu, inför den längsta strejken hittills, vid den tyska järnvägen uppmanade hon parterna i konflikten att ta sitt ansvar, men det hjälpte föga.

Från med kl 02.00 strejkar lokförarna även vid persontågen, godstågen står stilla sedan redan ett dygn.

Lokförarna har strejkat flera gånger under hösten, men nu vill man slutligen vinna den långa löne- och arbetstidskonflikten med arbetsgivaren Deutsche Bahn genom att strejka under Tysklands stora festhelg när 25-årsjubileet av Berlinmurens fall ska firas. Industrin drabbas också av leveransförseningar i produktionen.

På stationen Alexanderplatz i Berlin fanns det i går kväll delade meningar om lokförarnas rekordstrejk.

– Det vore förstås vore bättre om de enades, men om inte, så ska fackförbundet så klart använda sin strejkrätt, säger Frence Pech som från och med i dag får två timmars pendling till jobbet istället för 50 minuter.

Regina Georgiev däremot har ingen förståelse för lokförarna.

– Det går bara inte, visst man kan strejka, men man får inte dra in så mycket folk i den och göra så många olyckliga.

Den politiska irritationen är alltså också stor över den långa strejken. Förutom Merkels ovanliga maning tycker till exempel den tyske trafikministern att Deutsche Bahn ska stämma lokförarfacket, men företaget nöjde sig dock i går med att erbjuda medling i sista stund och försöker sätta in viss ersättningstrafik.

Men fackförbundets ståndaktige ordförande, Claus Weselsky, som efter alla strejker på sistone, blivit något av en kändis, avisade bryskt alla inviter.

– Vi kommer inleda strejken som planerat kl 02.00, sa Claus Weselsky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".