1 av 5
Forskaren Tero Härkönen spanar efter sälar i Göteborgs södra skärgård. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
2 av 5
Forskarna fångar in sälar för provtagning. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
4 av 5
Torin Hårding och Torkel Lundberg för sälarna in till land för provtagning. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
5 av 5
Provtagningen är troligtvis en tråkig upplevelse för den enskilda sälen, men viktigt i det stora hela. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

Forskare letar orsaken till säldöden

"Vi letar efter levande virus"
1:50 min

Forskare söker nu svar på frågor som årets säldöd har väckt. Flera hundra sälar har under året flutit iland på stränder längs Västkusten. Men hur många sälar som faktiskt har dött - och varför de har dött - är ännu inte helt klarlagt.

Längre reportage i Studio Ett med start 16.00

På en strand på Valö i Göteborgs södra skärgård, ligger sju nyinfångade sälar instängda i grovmaskiga nät. Forskarteamet från Naturhistoriska riksmuseet och Göteborgs universitet ska nu ta bland annat blodprov och hårprov från sälarna, berättar Tero Härkönen, som leder arbetet.

– Och sen tar vi virologiska prover från näsa och öga där vi letar efter levande virus.

Runt 800 döda knubbsälar har i år flutit iland i Sverige och Danmark. Forskarna har konstaterat att de dött av lunginflammation, och mycket tyder på att det är ett virus som aldrig tidigare hittats i säl, som ligger bakom.

– Det är fågelinfluensa, H10N7, som vi har haft positiva fall av. Inte bara i Sverige utan också i Danmark och Tyskland, berättar Tero Härkönen.

Forskarna vill nu få svar på hur stor andel av sälarna som har varit smittade av det här viruset, men ändå överlevt. I Sverige nådde årets säldöd sin kulmen i september, men den har nu spritt sig också till Nordsjön och den tyska kusten.

Sälbeståndet i Kattegatt och Skagerak ligger i dag stabilt på runt 25 000 sälar. Årets säldöd kommer av allt att döma inte ha någon större negativ inverkan på det beståndet - till skillnad från utbrotten av sälpesten 1988 och 2002, då många tusen sälar dog.

Omkring 800 döda sälar har alltså flutit iland i Sverige och Danmark i år. Men det kan vara fler som har dött och nu pågår ett arbete med att räkna sälar på bilder som tagits under en flyginventering.

– Vi vet inte hur många sälar som har dött och inte har flutit iland utan sjunkit till botten. Men vi kommer att veta det om ett par veckor när vi har analyserat bilderna, säger Tero Härkönen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".