Foto: Johan NilssonTT samt Erik Mårtensson/TT.

Många olyckor i snöns spår

Snöfall överraskade i östra och mellersta Sverige i dag och en rad trafikolyckor rapporteras. SMHI har utfärdat en klass 1-varning över Svealand och östra Götaland.

Vinterväglag råder i hela Östergötland, och polisen uppmanar trafikanter att sänka farten och hålla avstånd.

– Det är besvärligt och köerna är långa på många håll, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman i Östergötland.

– Vi avråder folk med sommardäck från att ge sig ut in trafiken, åtminstone under förmiddagen. Vi avråder också från att göra omkörningar.

Några tiotals olyckor har rapporterats i länet under morgonen och förmiddagen.

– Men lyckligtvis är de flesta utan personskador, eftersom de har skett i låga hastigheter. Det går inte att köra särskilt fort när det ser ut som det gör.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning över Svealand och östra Götaland. Varningen gäller förutom Östergötland även delar av Jönköpings län, Örebro, Västmanland, Stockholms och Uppsala län.

– Nederbördsområdet i södra Sverige från i går har långsamt rört sig åt nordost med tyngdpunkten på nordöstra Götaland och östra Svealand, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Nederbörden kommer främst som snö, även om det är väldigt blött.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".